Waarom je beter vroeg dan laat kunt kiezen voor glasvezel

Overweeg je een ander internetabonnement te nemen en is er in jouw wijk ook glasvezel beschikbaar? Dit zijn de overwegingen die je zeker even moet meenemen in je keuze.

partner

© PXimport

Ga je voor ADSL, kabel of is er in jouw straat (binnenkort) glasvezel beschikbaar? Doe voor de zekerheid even de postcodecheck op de website van KPN. Inmiddels hebben namelijk al bijna 3 miljoen huishoudens in Nederland een glasvezelaansluiting waardoor ze kunnen genieten van de voordelen van supersnel, synchroon internet. Hoor jij daarbij? Dan zijn dit de drie belangrijkste zaken die je moet weten.

1. Bij glasvezel is de snelheid gegarandeerd

Bij kabel en ADSL wordt deels van verouderde infrastructuur gebruik gemaakt, waarbij data o.a. via wijkcentrales wordt doorgestuurd. Omdat hierbij storing kan optreden, worden er in de meeste gevallen dan ook geen garanties gegeven over de daadwerkelijk te behalen snelheden.

Bij glasvezel is er een directe verbinding tussen je huis en de glasvezelcentrale zonder dat externe bronnen hier invloed op kunnen hebben. Je bent dan ook gegarandeerd van een stabiele internetlijn met een snelheid van 40, 100 of zelfs 500 mb per seconde. Bovendien heeft glasvezel alle ruimte om nog veel hogere snelheden in de toekomst in de te halen, tot wel 10 Gbps!

2. Glasvezel is supersnel, ook met meer apparaten

De enorme bandbreedte van glasvezel zorgt ervoor dat je probleemloos met meerdere apparaten tegelijkertijd gebruik kunt maken van je internetverbinding. En dat is een prettig gevoel, zeker omdat het aantal slimme apparaten in huis de komende jaren alleen maar zal toenemen. Interactief tv kijken in 4K kwaliteit en tegelijkertijd gamen, skypen of grote bestanden downloaden is dan ook niet langer een issue.

3. Een hoge uploadsnelheid wordt steeds belangrijker

Tot een aantal jaren geleden was met name de downloadsnelheid van je abonnement belangrijk. Dit bepaalde namelijk hoelang het duurde voordat je iets had binnengehaald. De uploadsnelheid was minder belangrijk omdat de meeste mensen alleen wat bestanden mailden. Daarom hebben we veel kabel- en adsl-abonnementen asynchrone snelheden, bijvoorbeeld 60 mb downloaden en 12 mb uploaden.

Echter steeds meer diensten werken alleen goed als ook de uploadsnelheid hoog is. We slaan immers steeds meer online op en wisselen steeds grotere bestanden uit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld kabel heb je bij glasvezel de mogelijkheid tot dezelfde, synchrone download- en uploadsnelheid. Je bestanden staan hierdoor sneller in de cloud en je kunt op afstand ook razendsnel downloaden van je NAS of thuisserver. Diensten als Dropbox, OneDrive, Google Drive en online backup werken dan ook veel prettiger.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten