Optimaal internet voor online gamen

Speel je vaak online multiplayer games? Dan zijn zaken als ping en bandbreedte heel belangrijk. We leggen uit hoe je ervoor zorgt dat je je tegenstander te snel af bent.
partner

Ben je iemand die fanatiek gamet, dan zul je ongetwijfeld hebben geïnvesteerd in een computer met een snelle processor en een stevige videokaart. Misschien heb je daarnaast ook een monitor met een hoge refresh rate, een speciaal toetsenbord of andere input devices waarmee je een streepje voor hebt op je online tegenstanders.

Naast alle behendigheid en hardware, bepaalt ook een andere belangrijk aspect hoe succesvol je bent in multiplayer games: de kwaliteit van je internetverbinding. In dit artikel geven we je een aantal tips om dit te optimaliseren.

1. Kijk naar je internetsnelheid

Multiplayer games worden regelmatig van (grote) updates voorzien en het aantal spelers in een match neemt nog steeds toe. Dat betekent dat ervoor en tijdens het spelen van een game flink wat data wordt uitgewisseld tussen jouw computer en de server. Een verbinding met veel bandbreedte – oftewel een hoge upload- en downloadsnelheid - is dan erg belangrijk. Met een snelle glasvezelverbinding weet je zeker dat je goed zit.

2. Controleer de latency

Naast snel internet is ook de latency (‘ping’) van je internetverbinding van belang. Als je een snelle verbinding hebt maar de latency is erg hoog, dan duurt het langer voordat de data tussen jou en de server wordt uitgewisseld. Zeker bij snelle online shooters telt iedere milliseconde. Met behulp van de online Speedtest van KPN kun je zelf meten hoe het hiermee gesteld is. Is je latency / ping te hoog? Overweeg dan een ander abonnement of stap over naar glasvezel.

3. Check thuisnetwerk

Een snelle glasvezel internetverbinding is één maar heeft weinig zin als je thuisnetwerk niet in orde is. De snelste verbinding behaal je in huis door je computer rechtstreeks met een kabel in je router of modem te prikken. In plaats hiervan kun je ook kiezen voor een powerline verbinding waarbij je de bestaande bekabeling voor elektriciteit in huis voor data gebruikt.

Kun je alleen draadloos gamen? Gebruik dan de 5 GHz band. De 2,4 GHz band heeft vaak wel een beter bereik, maar is gevoeliger voor storingen. Je kunt de verbinding eventueel verder verbeteren door je computer van een dual-band wifi AC-adapter te voorzien. Meer over snel wifi lees je hier.

4. Configureer je router

Merk je dat het gamen toch nog met horten en stoten gaat? Neem dan eens een kijkje bij de instellingen van je router of modem. Vaak is het mogelijk om onder het onderdeel QoS (Quality of Service) bepaald netwerkverkeer voorrang te geven. Op die manier kun je ervoor zorgen je een multiplayer game niet verliest omdat een huisgenoot tegelijkertijd een groot bestand wilt downloaden.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Geschreven door: - - op

Category: Partner

Tags: internet, internetsnelheid, kpn internet, gamen internet, gamen internetsnelheid