Koning over eigen cloud - Testpanel voelt NAS’en aan de tand

Als er één type apparaat de afgelopen jaren explosief in populariteit is gestegen, dan is het wel de NAS. Reshift Techpanel was nieuwsgierig naar de mogelijkheden en het gebruiksgemak van de nieuwste modellen en vroeg vier lezers thuis aan de slag te gaan.

In menig huishouden en kantoor speelt een NAS inmiddels een hoofdrol. Niet alleen voor veilige, centrale opslag van bestanden of persoonlijke cloud, maar ook voor multimedia, virtualisatie, surveillance, webserver of bijvoorbeeld het maken van solide backups. Om dit te toetsen, konden vier lezers met drie verschillende NAS-modellen thuis aan de slag te gaan.

Synology Techpanel

Synology DS218+

Synology DS218+

Peter Terlouw ging aan het werk met de DS218+, een van de populairste NAS’en van dit moment. De DS218+ heeft een dual-coreprocessor, AES-NI-hardwareversleuteling en biedt onder andere hoge snelheden voor bestandsoverdracht. De DS218+ ondersteunt ook realtime-videostreaming in 4K.

Peter: “Het is een mooi compact model waar 2 harde schijven in passen. De installatie van die schijven is vrij simpel. Je klikt ze in de bays en schuift ze in de NAS. Vervolgens heb ik alle kabels aangesloten en de NAS aangezet”

Lekker compact

Wat betreft de installatie viel het Peter op dat het best wel wat tijd kost en dat er heel veel te ontdekken valt. “Na een week intensief testen en inregelen, weet ik nog niet precies welke mogelijkheden er allemaal in de NAS zitten”, constateert hij.

Peter is erg te spreken over het feit dat zijn bestanden overal zijn te benaderen, gegevens makkelijk kunnen worden gedeeld en backups snel zijn gemaakt. Ook versiebeheer is een pluspunt: “Je kunt zo heel makkelijk de oudere versie van een document terugvinden.”

Eindoordeel? Peter: “Ik ben door deze test erg gehecht geraakt aan de NAS. De DS218+ past heel goed bij mij.”

Plus- en minpunten
+ Compact en stil
+ Werkt goed als mediaserver
+ Overzichtelijk gebruikersbeheer
+ Veel apps
+ Backups maken eenvoudig

- Installatie kan lastig zijn
- Foutjes in de handleiding

Synology DS418 en DS418play

De Synology DS418 waarmee Erwin aan de slag gaat, is bedoeld als centrale multimedia hub. Deze NAS heeft een dual-coreprocessor, 2 GB geheugen en kan H.265-/H.264-video's in 4K transcoderen. De DS418play die Martijn krijgt, is met een quad-core cpu nog een stuk krachtiger.

Beiden beginnen met het plaatsen van de 4 harde schijven. Martijn: “De drive bays haal je er gemakkelijk uit en de harde schijven zijn er zo in te klikken. Kind kan de was doen.” Daarna kan de installatie in gang worden gezet. Erwin: “Dat begint met het openen van de link find.synology.com in de browser.” Vervolgens wordt het besturingssysteem DSM op de NAS van beiden geïnstalleerd waarna de gebruiker een introductie krijgt. Martijn: “Heel handig voor beginners en volledig in het Nederlands.”


Zeer veelzijdig

Martijn kijkt tijdens het testen vooral naar de multimediamogelijkheden van DS418play. Dat gaat over het algemeen heel goed al moet de processor van de NAS soms wel behoorlijk werken, vooral bij 4K. Met het handige Quick Connect zijn muziek, foto’s en video’s ook buitenshuis beschikbaar. “Waar ik vooral blij van werd was de ondersteuning voor Chromecast.”

Erwin test onder meer de mogelijkheden om bestanden uit de cloud te back-uppen en downloadt een paar films via het ingebouwde Download Station. Erwin: “Dat gaat snel en je hoeft je pc niet meer aan te zetten.”

Voldoet de NAS aan de verwachtingen? Erwin: “Hij is zeer veelzijdig en je kunt er heel veel mee. Ik ben nog niet uitgetest.” En ook Martijn is onder de indruk. “Voor back-ups, foto’s, muziek is het echt ideaal. Plus nog alle andere functies die ik hier niet eens besproken heb. Maar als ik ‘m echt als videoserver zou willen inzetten, zou hij ook over DTS-ondersteuning moeten beschikken.”

Plus- en minpunten

+ Zeer veelzijdig
+ Snel en stil
+ 4 Bays met tot 48 TB opslag
+ Zeer geschikt voor multimedia
+ 4K realtime videotranscoding

- Karige handleiding
- Geen DTS

Synology DS918+

Synology DS918+

Aan de buitenkant is de DS918+ vrijwel identiek aan de DS418, maar onder de motorkap zijn er flinke verschillen. Als grote broer beschikt hij over een quad-coreprocessor en 4 GB geheugen dat is uit te breiden naar 8 GB. Ook valt op dat de DS918+ over een eSata-poort beschikt en meer RAID-standaarden ondersteunt.

Edwin van Ypen denkt ‘m goed te kunnen inzetten als server waar het hele gezin gebruik van kan maken. Hij is erg te spreken over het compacte formaat en ook het plaatsen van de 4 schijven gaat vlekkeloos. Edwin: “Wat mij ook opviel is dat de DS918+ zeer stil is.”

Bij het configureren kiest hij voor RAID 5 om zijn bestanden optimaal te beschermen. “Bij uitval van een harddisk blijft je data zo gewoon nog beschikbaar”, licht hij toe. Daarna gaat hij vanuit Package Center apps installeren en accounts voor gebruikers aanmaken. Edwin: “De accounts voor de kinderen en opa en oma waren zo gemaakt.” Met Quick Connect zorgt hij ervoor dat gebruikers ook vanaf andere locaties bij hun bestanden kunnen.

Ik ben overtuigd

Vervolgens test hij de Cloud-app op mobiel, stelt hij backups in en gaat hij op ontdekkingstocht. “Mocht je er niet uitkomen, dan vind je op de website van Synology genoeg hulp in de vorm van uitleg en video’s”, tipt hij.

Na een paar weken willen we weten of de DS918 aan zijn verwachting voldoet. Edwin: “Ik weet dat ik nog lang niet aan alle functies en instellingen ben toegekomen, maar overtuigd ben ik zeker.”

Plus- en minpunten

+ Krachtige cpu
+ Snel en stil
+ 4 Bays met tot 48 TB opslag
+ Uitgebreide RAID-ondersteuning
+ Veel apps beschikbaar
+ 4K realtime videotranscoding

Over Synology

Synology werd opgericht in 2000 en produceert netwerkopslag, IP-bewakingsoplossingen en netwerkapparatuur die de manier waarop gebruikers data beheren, bewaking uitvoeren en het netwerk beheren in de cloud geheel transformeert. Door de nieuwste technologie ten volle te gebruiken, streeft Synology ernaar producten te leveren met toekomstgerichte functies en de beste klantenservice. Meer weten? Kijk dan op synology.com.

Geschreven door: partner op

Category: Partner

Tags: nas, thuisnetwerk, opslag, synology