Hoe Internet of Things bedrijven helpt te groeien

Steeds meer organisaties gebruiken IoT om hun positie te verstevigen en door te groeien. Ontdek ook hoe je IoT binnen je organisatie kunt inzetten om de concurrentie slimmer af te zijn.
partner

Het Internet of Things gaat veel verder dan bedrijfsmiddelen voorzien van een slimme sensor die op afstand kan worden uitgelezen. Het zorgt voor een enorme aardverschuiving en laat bedrijven op basis van accurate en realtime data beslissingen nemen die gebaseerd zijn op feiten, en niet op ‘vermoedens’ of ‘buikgevoel’. Zo kun je met slimme IoT-oplossingen jouw bedrijf laten groeien…

Door de kosten te verlagen

IoT kan in veel gevallen worden ingezet om de kosten te verlagen. Een mooi voorbeeld van zo’n IoT-toepassing is te vinden bij het Waterschapsbedrijf Limburg (WBL). Zij maken gebruik van tientallen gemalen die op afstand het waterniveau te regelen. Met behulp van slimme sensoren worden deze gemonitord zodat bijvoorbeeld het overlopen van een gemaal al in een vroeg stadium kan worden gesignaleerd en waterschade kan worden vermeden. Het maakt het onderhouden en preventief repareren van gemalen een stuk eenvoudiger en goedkoper, niet in de laatste plaats omdat het vaak niet meer nodig is om iemand naar een gemaal te sturen.

Door de kwaliteit te verhogen

Agrariërs maken steeds vaker gebruik van IoT om zo duurzaam mogelijk precisielandbouw te bedrijven en de kwaliteit van de opbrengsten verder te verbeteren. KPN werkt hiervoor samen met IoF2020 om de mogelijkheden van Smart Farming in Nederland onder aandacht te brengen. Hierbij wordt al tijdens de zaai gebruik gemaakt van technieken zoals het scannen van de bodem om het poten van gewassen te optimaliseren. Gedurende de groeifase worden gewassen met behulp van allerlei sensoren gemonitord zodat bijvoorbeeld de beregening kan worden geoptimaliseerd. En wordt de oogst binnengehaald, dan wordt alle informatie over de verschillende velden, de opbrengst en de kwaliteit gecombineerd zodat het proces verder kan worden verbeterd. Zo transformeert landbouw naar smart farming.

Door de dienstverlening te verbeteren

In Nederland wordt jaarlijks 270.000 keer doorverwezen naar een specialist in het ziekenhuis, bijvoorbeeld naar een cardioloog voor het laten maken van een ECG/hartfilmpje. Het bedrijf Vital10 heeft een speciale IoT-oplossing ontwikkeld waarmee een huisarts bij een patiënt thuis een ECG kan maken die vervolgens binnen een paar minuten kan worden beoordeeld door een cardioloog. Niet alleen scheelt dat in sommige gevallen dagen tijd; patiënten zitten ook veel minder lang in spanning en krijgen wanneer dat nodig is sneller de juiste zorg. Naast een betere dienstverlening kunnen hiermee ook de kosten worden verlaagd.

Door schoner en efficiënter te werken

Met Smart Logistics kun je ervoor zorgen dat alle informatie automatisch op één plek wordt verzameld zodat middelen en materialen slimmer kunnen worden ingezet. DHL doet dit bij het inzetten van de Cubicycle, een speciale ligfiets op vier wielen die voorzien is van een verwisselbare container met een grootte van een kubieke meter. Elders in de stad staat een trailer met vier containers waar de fietskoerier containers kan wisselen. De containers en de trailers zijn met elkaar verbonden via het LoRa-netwerk van KPN waardoor alles realtime wordt gemonitord en pakjes efficiënt en op een schone manier kunnen worden bezorgd.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Geschreven door: - - op

Category: Partner

Tags: internet of things, smart home, kpn, smart farming cubicycle, iot toepassing, internet of things smart home