Android versus iOS, wat zijn de verschillen?

Overweeg je de aanschaf van een nieuwe smartphone? Dan zijn er twee besturingssystemen waar je uit kunt kiezen: Google’s Android of Apple’s iOS. We kijken naar de belangrijkste punten en zetten de verschillen voor je op een rijtje.

partner

© PXimport

Gebruiksgemak en mogelijkheden

Android is de afgelopen jaren flink verbeterd en met Android 9.0 (Pie) laat Google zien dat het er alles aan doet om van Android een toekomstbestendig OS te maken. Android is duidelijk slimmer en gebruiksvriendelijker geworden. Een prima OS dat de afgelopen jaren wel af en toe een andere richting is opgegaan en waarover sommige fabrikanten soms ook nog een eigen schil heen leggen met extra functies.

iOS is misschien wat saaier maar duidelijk consistenter en updates voelen natuurlijk aan. Groot voordeel is daarbij dat Apple zowel de hardware en de software in huis ontwikkelt en deze naadloos op elkaar kan laten aansluiten. En dat merk je ook in de bediening. Wat betreft gebruiksgemak en privacy heeft iOS 12 - standaard aanwezig op o.a. de iPhone Xr en iPhone Xs (Max) - nog duidelijk een streepje voor op Android. Wat betreft mogelijkheden doen Android en iOS inmiddels niet meer voor elkaar onder.

Apps

Uiteindelijk zijn het de apps op je smartphone of tablet die bepalen of je het maximale uit je dag kunt halen. Er zijn in Google Play veel meer apps te vinden dan in Apple’s App Store. Daar staat tegenover dat wat betreft kwaliteit de apps in App Store vaak beter zijn. Regelmatig worden in Google Play allerlei apps verwijdert die spyware blijken te bevatten of het niet zo nauw nemen met de regels.

Daarnaast wordt de Apple’s App Store geroemd om zijn overzichtelijkheid en het feit dat goede apps helder worden uitgelicht. Daar staat dan wel weer tegenover dat aan betaalde apps voor iPhone en iPad vaak een wat hoger prijskaartje hangt dan aan hun tegenhangers voor Android.

Updates en patches

Android is een open besturingssysteem dat door fabrikanten van smartphones vrijwel altijd wordt aangepast voordat ze het op hun smartphones installeren. Het gevolg hiervan is dat het soms lang duurt voordat gebruikers updates voor hun toestel ontvangen. Daarnaast komt het regelmatig voor dat kopers van Androidtoestellen maar een paar jaar recht hebben op updates en dat bij aanschaf niet duidelijk is of dat toestel in aanmerking komt voor de update naar een volgende versie van Android. Het gevolg hiervan is dat een groot deel van Androidbezitters een oudere versie van dit besturingssysteem gebruikt.

Apple heeft een solide beleid als het gaat om updates voor iOS. Veel iPhones en iPads ontvangen 4 jaar na introductie nog steeds beveiligingsupdates en het aanbod om over te stappen naar de laatste versie van iOS. De nieuwe iPhone XS en XS Plus worden gelanceerd met het eveneens nieuwe iOS 12 en veel bestaande apparaten kunnen hier ook gebruik van maken. Door het beperkte aantal modellen kan Apple bovendien razendsnel beveiligingslekken dichten.

Accessoires en hoesjes

Ga je zoeken naar hoesjes of andere accessoires, dan zul je zien dat het aanbod voor Androidtoestellen dat van iOS-apparaten vele malen overtreft. Echter veel van deze accessoires zoals hoesjes zijn alleen geschikt voor bepaalde merken en/of typen Android-toestellen, waardoor het aantal bruikbare accessoires voor je toestel vaak beperkt is.

Apple lanceert maximaal drie nieuwe toestellen per jaar, waarvan de laatste de iPhone Xr, iPhone Xs, iPhone Xs Max. Per model zijn er veel meer accessoires verkrijgbaar die ook nog eens vaak backwards compatible zijn of ook zijn te gebruiken op modellen die nog moeten verschijnen. Hou er wel rekening mee dat accessoires en hoesjes voor iOS-apparaten vaak wat duurder zijn.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten