6 tips voor veilig online betalen

online shoppen
Met de feestdagen in het verschiet doe je waarschijnlijk veel cadeau-shopping online. Je wilt echter dat je betaling zo veilig mogelijk verloopt, zo pak je dat aan.

1. Beveiliging

Veel beveiligingssoftware, zoals Bitdefender’s 2018-serie, zorgt ervoor dat malware op je pc weinig kans maakt. Bovendien verhindert het beveiligingsprogramma dat malware je browserverkeer manipuleert en daarmee je banktransactie kan omsluizen.

2. Creditcard

Vertrouw je een zekere webwinkel niet? Veel creditcardmaatschappijen bieden een verzekering aan voor je aankopen, dus mocht er iets mis gaan met de levering of heb je last van een defect? Dan kan je daar (onbewust) verzekerd voor zijn. Ga dus van tevoren na of het van toepassing is op jouw creditcard en wat de voorwaarden zijn, en reken vervolgens bewust sommige aankopen af met je creditcard voor extra zekerheid.

3. Mobiel

Wanneer je online betalingen op je mobiel uitvoert, hoef je je geen zorgen te maken over een virusscanner op je toestel. Gebruik wel bij voorkeur de app van je bank om te betalen, niet de site. Om het transactieverkeer tussen jouw mobiel en de bank extra te beveiligen, kun je een VPN-verbinding gebruiken. Het is in ieder geval onverstandig om af te rekenen terwijl je mobiel verbonden is met een onbekend netwerk, gebruik in dat geval je 4G- of VPN-verbinding.

4. Vergelijk prijzen

Natuurlijk gebruik je prijsvergelijkers als Kieskeurig en Pricewatch om de prijzen van je producten te vergelijken. Maar je kunt deze ook gebruiken om na te gaan of de webwinkel wel te vertrouwen is. Door gebruikersreviews te lezen kun je voor jezelf afwegen of je zaken wilt doen met een specifieke winkel, zodat je de kans minimaliseert dat je opgelicht wordt.

5. Verwijder betaalgegevens

Veel webwinkels slaan je creditcard- of andere betaalgegevens op in je account van de winkel. Praktisch, want zo hoef je deze gegevens niet iedere keer op te zoeken en zorgt het betaalgemak ervoor dat je eerder geneigd bent terug te keren naar de webwinkel. Toch is het aan te raden deze betaalgegevens niet op te slaan of om uit je account te verwijderen. Wanneer de website gehackt wordt of iemand achter je wachtwoord komt, kunnen je betaalgegevens niet misbruikt worden door anderen.

6. Wachtwoordbeheerders

Zoveel winkels, zoveel accounts, zoveel wachtwoorden. Je bent al snel geneigd wachtwoorden opnieuw te gebruiken of eenvoudige wachtwoorden in te voeren. Het is handiger om een wachtwoordkluis te gebruiken zoals KeePass of LastPass

Geschreven door: partner op

Category: Partner

Tags: online, lastpass, keepass, malware, bitdefender, shoppen, veilig online betalen, bitdefender malware, bitdefender 2018