5 Voorbodes dat de opvouwbare smartphone heel groot zal worden

Als er dit jaar iets ‘hot’ is, dan is het wel het opvouwbare beeldscherm. De tijd van prototypes is voorbij en de eerste modellen zijn onderweg naar de winkel. De techniek wordt als dermate vernieuwend gezien, dat het de manier waarop we werken helemaal kan veranderen en zelfs het einde zou kunnen betekenen van de notebook. Dit zijn de 5 belangrijkste ontwikkelingen…

1. Apparaten met opvouwbare schermen concurreren met ultrabooks

De verwachting is dat de eerste generatie smartphones en tablets met een opvouwbaar scherm 1500 euro of meer gaan kosten. Gezien het feit dat high end smartphones zoals de iPhone X of Huawei Mate 20 daar niet zover onder zitten, is dat eigenlijk niet zo gek.

Tegelijkertijd is 1500 euro ongeveer het bedrag waarvoor je ook een knappe ultrabook kunt aanschaffen. Wat betreft prijs vist de opvouwbare telefoon in ieder geval in dezelfde vijver, al kun je er waarschijnlijk nog niet direct helemaal hetzelfde mee als je notebook. Maar de trendwatchers denken dat dat slechts een kwestie van tijd is…

2. De ‘grote jongens’ geloven (echt) in het opvouwbare scherm

Smartphones en tablets met opvouwbare schermen worden niet alleen door Chinese merken ontwikkeld die in het Westen minder bekend zijn, zoals bijvoorbeeld Oppo. Naast de nieuwe Galaxy S10 komt namelijk ook Samsung begin 2019 met een toestel waarvan het scherm kan worden opgevouwen.

Andere grote merken als LG en Apple zijn duidelijk hard bezig en patenteren allerlei technieken die betrekking hebben op schermen die kunnen worden opgerold of opgevouwen. Tegelijkertijd zijn er hardnekkige geruchten dat Microsoft werkt aan een opvouwbare variant van de Surface-tablet.

3. Opvouwbare schermen zijn veel minder kwetsbaar

Als de beloftes voor wat betreft het aantal keer dat je een opvouwbaar scherm probleemloos kan in- en uitvouwen ook maar half waar zijn, betekent dit type scherm een einde aan één van de grootste ergernissen van smartphonesbezitters: glasschade.. Vrijwel alle huidige smartphones hebben een gelamineerd scherm met glas dat niet zelden breekt wanneer je deze laat vallen.

De opvouwbare schermen - zoals bijvoorbeeld de het nieuwe 'Infinity Flex Display' van Samsung - zijn gemaakt van zeer sterk kunststof dat vrijwel onbreekbaar is.

4. Google ondersteunt opvouwbare schermen

In het verleden is het herhaaldelijk voorgekomen dat – bijvoorbeeld bij de introductie van een afwijkend schermformaat – Android kuren ging vertonen. Dat is bij opvouwbare schermen niet het geval en bij de protoypes die tot nu toe getoond worden, pastte Android zich soepel aan als het scherm bijvoorbeeld door opvouwen werd gehalveerd.

Inmiddels is duidelijk dat ook Google wat betreft de ontwikkeling van de opvouwbare apparaten nauw samenwerkt met o.a. Samsung. Bovendien heeft het aangegeven dat Android deze nieuwe schermen standaard zal ondersteunen, zelf wanneer apparaten meer dan één scherm hebben.

Deze belofte geeft kopers meer zekerheid en zorgt ervoor dat apps automatisch kunnen herkennen of een apparaat is in- of uitgevouwen, zodat de interface daarop kan worden aangepast.

5. De markt is er klaar voor

Laten we eerlijk zijn: het hoogtepunt van de smartphone zoal we ‘m op dit moment kennen, is inmiddels wel bereikt. En de tijd dat we voor het nieuwste topmodel een nacht voor de winkel lagen, is voorbij. Toestellen hoeven niet nog dunner te worden, nog meer pixels te krijgen of een nog betere camera te hebben.

De opvouwbare telefoon is eindelijk écht iets nieuws. Het combineert onze twee meest geliefde apparaten: de tablet en de telefoon. Alles-in-één, gewoon opgevouwen in je zak met hopelijk een flinke accu. Plus je hebt eindelijk weer eens iets in handen waar de wenkbrauwen wel van omhoog gaan. Hebben dus.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten