TS-209 Pro

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Specificaties
Qnap's TS-109 Pro gooide hoge ogen in een review eerder dit jaar en de TS-209 Pro is zijn grote broer. De behuizing biedt plaats aan niet eenn, maar twee harde schijven voor nog meer opslagcapaciteit.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

De hoofdfunctie van de TS-209 Pro is het delen van bestanden over uw netwerk, maar in vergelijking met de TS-109 Pro biedt de TS-209 Pro ook meteen meer mogelijkheden. Het grootste verschil tussen de twee uitvoeringen is uiteraard dat de TS-209 Pro twee sata-schijven kan herbergen, in plaats van eenn schijf zoals bij de TS-109 Pro. De twee schijven kunnen eventueel in een raid 0- of raid 1-setup geschakeld worden.

In tegenstelling tot zijn kleinere broertje maakt de TS-209 Pro gebruik van een ventilator om de schijven koel te houden, dus in het dagelijks gebruik is de nas-schijf zeker niet fluisterstil. De snelheid waarop de ventilator draait is in te stellen of kan automatisch afgesteld worden op de temperatuur in de behuizing. De nogal luide piep die het apparaat laat horen bij in- en uitschakelen bezorgt ons in eerste instantie een hartverzakking, maar aangezien u de schijf meestal aan laat staan is dat verder geen probleem.

De TS-209 Pro wordt zonder schijven geleverd, waardoor u zelf de gewenste harddisks kunt kiezen. Het installeren ervan is een fluitje van een cent. De hele setup-procedure, inclusief de installatie van de software en de configuratie van de netwerkinstellingen, worden duidelijk beschreven in de installatiehandleiding. Wel moet u de procedure netjes blijven volgen, want tijdens de installatie wordt de nas-schijf ook van een verse firmware voorzien.

De TS-209 Pro is een erg snelle nas-schijf, maar Qnap's firmware maakt het apparaat pas echt speciaal. Het op Linux gebaseerde besturingssysteem heeft een web- en ftp-server aan boord, evenals een media server die bestanden via UPnP kan streamen. Met de laatste firmware-update is het ook mogelijk om foto's, video's en muziek te streamen naar DLNA-compatibele apparaten, zoals de Xbox 360 en PlayStation 3. Ook is het mogelijk rechtstreeks bittorrent-bestanden te downloaden naar de TS-209 Pro zonder tussenkomst van een computer en er zijn drie usb2.0-poorten aanwezig om extra apparatuur, zoals printers of externe harde schijven op aan te sluiten.

Met zoveel features en een zeer redelijk prijskaartje, is het moeilijk de TS-209 Pro niet aan te raden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Extreem veel features
  • Solide bouwkwaliteit
  • Firmware wordt regelmatig ge�pdate
  • Ventilator lawaaiig
  • Harde pieptonen bij in- en uitschakelen
De Qnap TS-209 Pro is een zeer uitgebreide nas-schijf, net als zijn kleine broertje (TS-109 Pro). De features zijn grotendeels hetzelfde gebleven, maar door de twee drivebays krijgt u de beschikking over raid 0 en raid 1. Helaas is de TS-209 Pro niet geruisloos, vanwege de gebruikte ventilator.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: