StorCenter ix2

Externe harde schijven die via usb of firewire aangesloten worden zijn een handige manier om extra opslagcapaciteit aan uw computer toe te voegen. Maar wanneer u over meerdere pc's beschikt zijn ze ineens een stuk minder praktisch.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten
iomega's Storcenter ix2 is een kleine netwerkschijf die 2 TB aan opslagcapaciteit ter beschikking stelt aan alle pc's in uw netwerk.

De Storcenter is klein: hij meet 8 x 12,5 x 20 centimeter. De behuizing voelt solide aan en weegt iets meer dan 2 kilo. Het design doet nogal spartaans aan, met slechts een gigabit ethernetpoort, twee usb-poorten en een stroomaansluiting aan de achterzijde. Ook zien we een kleine ventilator, maar in het gebruik blijkt deze niet of nauwelijks hoorbaar. Helaas is er wel een flinke externe voedingsadapter nodig.

Het instellen van de Storcenter is vrij eenvoudig: het apparaat krijgt een ip-adres toegewezen van de dhcp-server op uw netwerk en u kunt het apparaat benaderen via de meegeleverde software. Deze software start het configuratieproces. Een aantal shares worden automatisch aangemaakt; één ervan is bedoeld voor mediabestanden. Bestanden op deze share worden toegankelijk gemaakt voor UPnP-mediaspelers op het netwerk. Een andere share is bedoeld voor backups en wordt gebruikt door de meegeleverde EMC Retrospect HD-software. Extra opslagcapaciteit toevoegen is eenvoudig: u plugt extra drives eenvoudig in één van de twee usb-poorten.

De webinterface van de ix2 is eenvoudig te doorgronden. U kunt er gebruikers toevoegen, nieuwe shares aanmaken en onderhoudstaken uitvoeren. Sommige taken zijn echter niet uit te voeren via de webinterface; u heeft hier de pc-client voor nodig. We zijn blij met de keuze van iomega om de ix2 standaard in raid-1-modus te schakelen. U kunt dan weliswaar slechts 1 TB aan schijfruimte gebruiken, maar als één van de twee schijven ermee ophoudt zijn uw bestanden nog steeds veilig.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • eenvoudig in het gebruik
  • raid-1 voor veiligheid
  • mediaserver werkt prima
  • grote voedingsadapter
  • er zijn goedkopere alternatieven
De nieuwe Storcenter ix2 doet zijn werk zoals het hoort. Het apparaat ziet er niet aantrekkelijk uit en is ook niet echt goedkoop, maar is eenvoudig in het gebruik en biedt zowel een beschermde opslag van uw gegevens als een handige mediaserver.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: