StorCenter Hard Drive

Bij PCM werken we zo veilig mogelijk. We letten bijvoorbeeld op ESD en maken regelmatig een backup. Daarvoor maken wij gebruik van een Network Attached Storage (NAS) schijf. De Iomega StorCenter is ook een NAS met maar liefst 1 Terabyte (1 TB = 1000 GB) aan opslag.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Opslag en nog meer opslag !


Bij de omvang van de Iomega (16x17x32.5 cm BxHxD)en de totale opslagruimte van 1 TB verbleekt menig eenvoudig Nas-schijfje. Hij heeft dan ook vier keer een hardeschijf die in raid 0, 0+1 of 5 kunnen worden gezet. De keuze om hem in Raid 0 (Meerdere harddisks tot één samengevoegd: striping), Raid 1+0 (data backuppen (mirroring) en over meerdere schijven zetten) of Raid 5 (voor optimale veiligheid) te zetten is aan de gebruiker. Jbod (just a bunch of disks) voor het virtualiseren van één hele schijf is ook aanwezig.

De vier schijven hebben helaas een ATA aansluiting. Waarom Iomega niet heeft gekozen voor het betere en snellere S-ATA is ons onduidelijk. Moderne S-ATA schijven hebben immers een flink voordeel op ATA. De schijven draaien elk op 7200 rpm en hebben een cache van 8MB.

Connectiviteit: Ethernet, USB en Wifi


Naast een stroom- en netwerkaansluiting (10/100/1000) heeft de Iomega StorCenter ook nog twee usb poorten. Via deze poorten kun je bijvoorbeeld een memorystick “mounten” op de NAS. Hiertoe wordt gebruik gemaakt van Universal Plug and Play (UPnP). De usb stick zal als een map worden “gemount” op de StorCenter.

De verbinding van de computer naar de StorCenter gaat gemakkelijk. Via de Iomega Discoverytool, waar we later op terugkomen, wordt de schijf standaard als schijfletter N neergezet. Het verslepen van bestanden is nog nooit zo gemakkelijk geweest. Via wifi gaat het precies hetzelfde. De ondersteuning voor beveiliging met WEP en WPA is ook aanwezig.

Iomega Software, ook voor Mac en Linux


Via de Iomega Discoverytools, die voor zowel Windows, Mac en Linux beschikbaar zijn kan de schijf worden gemount op de computer als een netwerkschijf. Ook kan je via de Discoverytool de StorCenter beheren. Zo kan je gebruikersgroepen maken en beheren, en quota aangeven voor de gebruikers.
Automatische backups kunnen ook gemaakt worden, deze zijn in te stellen op het hele systeem of mappen. Ook wanneer en waarheen (usb is mits fat32 geformatteerd ook mogelijk) is instelbaar.
Automatic Back Pro, om automatisch via Windows te backuppen, is enkel voor Windows beschikbaar.
De StorCenter is naast NAS ook inzetbaar als een printer- en ntp-server, voor het Network Time Protocol.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Plug & play
  • NTP- en printserver
  • Uitgebreid
  • Geen sata
  • Groot
Iomega heeft met deze StorCenter een uitstekend product op de markt gebracht. Veel functies zijn ook in kleinere netwerken handig zoals de printerserver en NTP server. Ook het beheer van groepen is een bruikbare optie die we graag zien. Jammer is dat er niet gekozen is voor s-ata. WiFi is leuk, maar wij kiezen toch liever voor de ethernetkabel voor onze verbinding met de NAS.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: