Samsung SSD 860 PRO - Wil de echte PRO opstaan?

Samsung SSD 860 PRO
Samsung brengt vandaag met de Samsung SSD 860 PRO de opvolger van de SSD 850 PRO uit. Een nieuwe controller, met volledige Linux ondersteuning en bovenal nog mooiere papieren wat betreft de betrouwbaarheid. Wij hebben de nieuwe ssd getest.

Samsung SSD 960 PRO

Prijs Vanaf € 147,99 (256 GB)
Capaciteit 256 GB, 512 GB, 1 TB, 2 TB, 4 TB
Aansluiting Sata 6 Gbit/s
Maximum snelheid 530 MB/s schrijven, 560 MB/s lezen
Samsung MJX Controller
Flashgeheugen Samsung V-NAND 2bit MLC
Encryptie 256bit-aes
Website www.samsung.com
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Uitstekende prestaties
  • 2-bit ipv 3-bit geheugen
  • Zeer ruime garantie
  • Minpunten
  • SATA protocol als bottleneck
  • Meerprijs boven EVO serie

Samsung brengt met de 860 PRO vandaag een opvolger uit van de populaire SSD 850 PRO. De nieuwe ssd verschijnt in uitvoeringen met 256 GB, 512 GB, 1 TB, 2 TB en 4 TB geheugen o pde markt. Tegelijkertijd brengt Samsung ook de nieuwe SSD 860 EVO op de markt die we eveneens getest hebben.

Samsung SSD 860 PRO
De strakke uitstraling komt hippe systemen met SSD’s in het zicht ten goede.

De EVO serie SSD’s van Samsung richt zich op consumenten, en de PRO serie zoals de naam doet vermoeden is bedoeld voor de professionele gebruiker, maar wat maakt dan het verschil? Encryptie en Linux-support zijn goede argumenten, maar dat vinden we ook in de nieuwe 860 EVO. En met de 850 PRO, maar ook de 850 EVO en 860 EVO zitten we al op het randje van de snelheden die mogelijk zijn binnen het sata-protocol. Het kwam niet als verrassing dat de prestaties elkaar niet veel ontlopen in alle benchmarks. Een paar tienden hier, een paar megabyte daar, maar in grote lijnen kan Samsung weinig kanten op gezien de reeds uitstekende snelheden van hun voorgangers. Voor hogere snelheden moeten we naar M.2 NVMe SSD’s kijken zoals de 960 EVO en PRO, maar dergelijke schijven kan je niet altijd kwijt.

Samsung SSD 860 PRO
Met de Samsung Magician software kan je o.a. je SSD updaten, prestaties testen en levensduur in de gaten houden.

De meerwaarde van 2-bits MLC

Voor de consument is de veel duurdere PRO serie daarmee niet interessant ten opzichte van de goedkopere Samsung SSD 860 EVO. We vinden echter significant ander geheugen aan de basis van de PRO series. In elke geheugencel van de PRO wordt namelijk 2-bits aan data opgeslagen ten opzichte van 3-bits in de EVO, en dit zorgt voor de hogere prijs. Wat prestaties betreft heeft dat een positief effect, echter enkel in langdurig en zeer intensieve schrijfscenario’s waarbij schijven minimaal minutenlang, normaliter zelfs langer onafgebroken volledig worden belast.

Het is echter de duurzaamheid waar de winst van dat geheugen moeten vinden. De 860 PRO komt met nog sterkere betrouwbaarheidscijfers dan zijn voorganger en consumenten evenknie 860 EVO. 5 jaar garantie, 2 miljoen uur MTBF (mediaan levensduur), en tussen de 300 TB (voor de 256GB-variant) en 4800 TB (voor de 4TB-versie) geclaimde ‘Total Bytes Written’. Duizelingwekkende getallen, zelfs de fanatiekste ‘pro’ zal niet snel zo veel kunnen schrijven.

Conclusie, de definitie van ‘Pro’

De PRO series van Samsung waren en blijven toppers wat sata-ssd's betreft. Echter met een significant hogere prijs dan consumentenschijven, die in alles behalve extreme scenario’s niet trager zijn en waarbij enkel in bij gigantische hoeveelheden schrijfacties de betrouwbaarheid echt een issue wordt, zal Samsung de doelgroep voor deze ultieme SATA SSD moeten vinden in mensen die hun SSD dagelijks echt tot het uiterste pushen.

Geschreven door: Stephan Overbeeke op

Category: Review, Opslag

Tags: pc, samsung, ssd, opslag