Rdx Quikstor

Een back-up apparaat met verwisselbare media voor mkb en professionele thuisgebruikers. Een combinatie van tapegemak met schijfprestaties.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

De RDX QuikStor van Tandberg Data is een nieuw diskgebaseerd opslagapparaat met verwijderbare cartridges voor databackup- en archiveringsdoeleinden. De geteste externe uitvoering ziet eruit als een tapedrive, waarin een robuust uitgevoerde cartridge kan worden gestoken die is voorzien van een 2,5 inch sata-schijf.
Het apparaat wordt met een usb 2.0 verbinding met de pc verbonden en openbaart zich in Windows direct als een externe schijf.
Er zijn ook interne uitvoeringen in 3,5 inch en 5,25 inch uitvoering die als sata-schijf worden aangesloten. Deze zijn theoretisch iets sneller met een gespecificeerde gemiddelde transfersnelheid van 30 MB/s ten opzichte van de externe usb-variant met 25 MB/sec. Wij meten met HD-tune bij de meegeleverde 40 GB cartridge een gemiddelde transfersnelheid van 18,8 MB/Sec.

Plug&Play

De installatie is volledig plug&play. Om de RDX QuikStor te gebruiken is in principe geen extra software nodig. Tandberg levert de drive met de benodigde driver en een RDX utility en het professionele backupprogramma Symantec Backup Exec Quickstart Edtion. De Rdx utility levert statusinformatie van drive en schijf en bevat een diagnostische test.

Software

De drive is onder windows te gebruiken als een willekeurige externe schijf met ieder denkbaar programma. Het Symantec Backup Exec programma is een professioneel backup-programma met heel veel mogelijkheden voor backups naar mediasets, netwerk-backups etc. Hiermee is het maken van backups zeer professioneel te organiseren.

Efficient

De Rdx Quikstor is te gebruiken als een traditionele tapedrive voor het opslaan van data naar removable media. De cartridges zien er uit als een tapecartridge en kunnen extern op een veilige plek worden opgeslagen.
Het voordeel van de diskcartridges ten opzichte van tape-oplossingen is een grotere snelheid. Tandberg claim twee tot zes maal zo snel als DLT of Dat tapes. Omdat een schijf een random access device is, gaat het restoren van data en zeker het selectief terughalen van bestanden velen malen sneller en is een kwestie van minuten ten opzichte van uren bij een tape.

Duurzaam

Tandberg claimt met de duurzame cartridges die gebuikmaken van betrouwbare 2,5 inch diskdrives die ook in notebooks worden gebruikt een 10 x betere betrouwbaarheid dan bij de meeste tape-drives. De levensduur van de cartridges is aanzienlijk groter dan die van tapes. De cartridges houden zelf bij hoe vaak ze worden geladen en ontladen. Het is te verwachten dat er in de toekomst cartridges met grotere capaciteit zullen komen. De cartridges zijn te koop vanaf 113 euro.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Eenvoudig
  • Efficiënt
  • Professionele software
  • Prijzig
Een uitstekende oplossing voor het professioneel archiveren en backuppen van data. Een waardige maar niet echt goedkope opvolger van (eenvoudige) tape-systemen. Voor minder professioneel gebruik zijn losse externe usb-schijven sneller en goedkoper.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: