Raptor X

Een harde schijf met doorzichtige behuizing. Maar dat niet alleen: de Raptor X is ook nog eens bloed- en bloedsnel.
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Al jaren wordt er gepraat over het 'modden' van de harde schijf door er een venstertje in te zetten. Mogelijk is het wel, maar de kans dat de harde schijf daarna nog gebruikt kan worden, is klein. Western Digital ziet de aantrekkingskracht van een halfnaakte harde schijf ook en brengt ons de Raptor X, 's werelds eerste harde schijf met een doorzichtig venster. Maar dat is niet het enige opmerkelijke aan deze schijf: de Raptor X is namelijk de allereerste schijf op 10.000 tpm die groter is dan 74 GB.

Grenzen

Laten we dure serverschijven even buiten beschouwing, dan zijn harde schijven die op 10.000 tpm draaien met recht schaars te noemen. Alleen de Raptor-serie van Western Digital weet de gebruikelijke barrière van 7200 tpm te doorbreken. Helaas waren deze schijven alleen in 36 of 74 GB te koop; genoeg voor een snelle opstartpartitie of een aantal games, maar de serieuze videobewerker loopt al snel tegen limieten aan. Met de nieuwe Raptor weet Western Digital de grens op te rekken naar 150 GB, tweemaal zo veel als zijn voorganger. De schijf maakt voor de snelle overdracht gebruik van het sata-protocol en een grote buffercache van 16 MB. Daarmee is de Raptor X op papier de snelste desktopschijf die we ooit in ons lab gehad hebben. Doorstaat de schijf ook onze praktijktests?

Resultaten!

We draaien vier benchmarks (HDTach 2.61, HDTach 3.00, HDTune 2.10 en de Highend Disk Winmark) om te kijken of de Raptor X ook écht de snelste schijf is. Het antwoord? Jazeker. De nieuwe Raptor presteert stukken beter dan zijn oudere broertjes dankzij de grotere cache en toevoeging van sata2-technieken als native command queueing. De schijf haalt een prestatiescore van 97,5: een unicum. Helaas betekent dat wel dat de schijf wat lawaaiig is en ook qua temperatuur hebben we betere waarden gezien. Desondanks weet de Raptor X ook qua totaalscore de eerste plaats in onze ranglijst te veroveren. Western Digitals missie is daarmee geslaagd en voor wie per se de snelst mogelijke schijf in zijn computer wil hebben, bestaat er geen twijfel. De Raptor X (WD1500AHFD) is overigens ook zónder doorzichtig venster te krijgen (WD1500ADFD).

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Razendsnel.
  • Doorzichtige behuizing.
  • Wat lawaaiig.
 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: