Off-site back-up met Synology Hyper Backup en Wasabi

Synology Hyper Backup
De cloud is een mooie optie voor een off-site back-up van je nas. Zeker als het back-upvolume relatief bescheiden blijft. We laten jei n dit artikel zien hoe je de cloudopslag van Synology Hyper Backup én Wasabi hiervoor kunt benutten.

Heb je geen eigen server om je nas naar te back-uppen of wil je die daar niet voor gebruiken? Dan kan de cloud een interessante optie zijn. Zeker als je wat kritischer selecteert, zullen de meesten voor een off-site back-up aan 300 GB of 1 TB genoeg hebben. In deze workshop gaan we bestanden veiligstellen bij de aanbieders Synology C2 en Wasabi.

We gebruiken daarvoor Hyper Backup op een nas van Synology, waarop we meerdere mappen gedeelde mappen hebben. Je kunt in een back-uptaak kiezen welke mappen en toepassingen daarin meegenomen moeten worden. Je kunt ook voor iedere map of toepassing een aparte back-uptaak maken.

Aan de slag met Synology C2

We beginnen met Synology C2. Open Hyper Backup, klik op het plusteken en kies Gegegevensback-uptaak. In de wizard kies je Synology C2 cloudback-up. Log daarna in met een Synology-account of maak een account als je dat nog niet hebt. Je kunt nu een back-upplan kiezen, waarbij de eerste maand gratis is. Kies in de wizard de mappen en eventueel de toepassingen voor deze back-uptaak.

Verder kun je het back-upschema instellen, om bijvoorbeeld een dagelijkse back-up op een vaste tijd te maken. Zet eventueel de optie Codering aan clientzijde aan, daarmee zorg je dat de back-upgegevens worden versleuteld. Je hebt daarna een wachtwoord nodig om de gegevens weer leesbaar te maken.

Op de nas zelf blijven bestanden uiteraard ongewijzigd, maar iemand die bewust of onbewust toegang tot de bestanden in de cloud krijgt, kan zonder het wachtwoord niets met de bestanden. Maak je keuze en bewaar de back-uptaak onder de gekozen naam. Eventueel kun je nu meteen een back-up starten.

Synology Hyper Backup

Wasabi instellen

Om een back-up bij Wasabi te maken log je eerst in bij je Wasabi-account. Je komt dan in de console waar je de opslag kunt beheren. Begin hier met het maken van een zogenaamde bucket via de optie Create bucket. Daarin kun je straks de back-up bewaren. De naam moet uniek zijn binnen Wasabi, dus niet alleen binnen je eigen account. Als regio kun je momenteel alleen us-east-1 kiezen.

In het volgende scherm kun je er via Enable Versioning voor zorgen dat Wasabi zelf meerdere versies van bestanden bewaart. We zetten dat in dit geval uit omdat Hyper Backup zelf verschillende versies van bestanden kan bewaren. Via het menu Access Keys kun je een Access Key en Secret Key maken, die je nodig hebt voor toegang tot je buckets. Noteer die op een veilige plek.

In Hyper Backup kun je nu de back-uptaak instellen. Kies in dit geval voor S3-opslag en selecteer achter S3 Server de optie Aangepaste server-URL. Hier voer je s3.wasabisys.com in. Vul de Access Key en Secret Key in die je hiervoor hebt genoteerd en kies daarna de bucket die je had aangemaakt. In het volgende scherm kies je de mappen en/of toepassingen die je wilt opnemen, een back-upschema en desgewenst opties voor rotatie.

Met rotatie kun je meerdere (oudere) versies van bestanden bewaren. Je kunt zelf kiezen hoeveel oudere versies moeten worden bewaard. Zorg dat je een beetje zicht houdt op de opslag die je gebruikt en de eventuele extra kosten. Hiervoor log je in bij Wasabi en ga je via de puntjes rechtsboven naar My profile.

Synology Hyper Backup

Snelheid cloudopslag

Een nadeel van cloudopslag is de lage snelheid, waardoor vooral de eerste back-up lang kan duren. Omdat Hyper Backup maar één taak tegelijk start, kan dit ook je andere (lokale) back-ups lang ophouden. Alle volgende back-ups gaan wel veel sneller, omdat alleen wijzigingen bewaard hoeven te worden. Synology C2 blijkt een relatief snelle dienst, waarschijnlijk omdat de servers dichtbij staan in Frankfurt.

Een back-up met 175 GB aan foto’s is in 2 uur gemaakt (zo’n 25 MByte/s). De tweede back-up, waarbij 100 MB aan foto’s werd toegevoegd, was in paar minuten klaar. We gebruikten wel bijna optimale condities met een snelle nas (zoals de Synology DS918+) en een glasvezelverbinding van 500 Mbit/s.

Zowel de snelheid van je internetverbinding als die van je nas heeft logischerwijs invloed op de uploadsnelheid. Wasabi, met servers in de Verenigde Staten, blijkt minder snel. De back-up van dezelfde set kost 3,5 uur.

Bestanden terugzetten

Via Hyper Backup kun je een back-up bij Synology C2 of Wasabi gemakkelijk terugzetten. Je kunt ook individuele bestanden bekijken door in te loggen via de browser. Bij Synology krijg je een mooi overzicht van de opslagruimte en back-ups, waarbij je via het vergrootglas direct door bestanden kunt bladeren. De tijdlijn geeft je de mogelijkheid naar een eerdere versie terug te gaan, waaruit je ook individuele bestanden kunt downloaden. Heb je de back-up versleuteld, dan moet je (eenmalig) je wachtwoord opgeven.

Ook bij Wasabi kun je via de browser bestanden bekijken, maar nu krijg je de Hyper Backup-bestanden zelf te zien, waar je niet direct wat aan hebt. De toepassing schrijft de back-up in blokken weg. Via een omweg kun je wel individuele bestanden bekijken. Koppel daarvoor eerst de cloudopslag via de Amazon S3-optie als opslagruimte aan je pc met een programma als NetDrive of WebDrive.

Daarna kun je met het Windows-programma Hyper Backup Explorer door je back-up bladeren en bestanden of mappen downloaden, zonder dat je de volledige back-up hoeft op te halen. Heb je de back-up versleuteld, dan zal het programma ook nu eerst om het wachtwoord vragen.

Geschreven door: Gertjan Groen op

Category: Workshop, Opslag

Tags: synology, backup, nas