NexStar:LS

Extra opslagruimte zonder de computer open te schroeven? Dat kan via een extra usb-schijf. Wilt u de gegevens op meerdere computers gebruiken? Dan is de NexStar:LS wellicht een oplossing voor u.
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Minpunten

De Nexstar:LS is een hardeschijfbehuizing die zowel via usb2.0 als via ethernet aan te sluiten is. Technisch gezien is de Nexstar:LS géén nas-oplossing: de LS is niet benaderbaar via een ip-adres maar via het ndas-protocol. In de praktijk werkt dit als volgt: op elke pc vanwaar u de Nexstar:LS wilt gebruiken zult u clientsoftware moeten installeren.

Niets nieuws

Oplossingen als de NexStar:LS hebben we vaker gezien. Ook Freecom biedt al enige tijd een identieke oplossing aan onder de naam Classic SL Network Drive. De verschillen zijn puur cosmetisch, op één cruciaal punt na: de Nexstar:LS is een lege behuizing die u zelf kunt 'vullen' met een schijf naar keuze, terwijl u bij Freecom voor een voorgeïnstalleerde schijf kiest. De software en werking zijn verder identiek.

Snel en simpel

Het installeren van de LS is een fluitje van een cent. Op ons testsysteem krijgen we de drive binnen een minuut via het netwerk aan de praat en een extra driveletter verschijnt in ons systeem. Interessant is de keuze bij installatie om de drive read-only te maken. Dat is handig bij clientsystemen, als u niet wilt dat anderen de gegevens van de schijf kunnen veranderen. Verder biedt de schijf weinig spannende functies: slechts raid-functionaliteit wordt ondersteund (als u een tweede LS-schijf heeft). Op typische nas-functionaliteit zoals ftp-toegang of uitgebreid gebruikersbeheer hoeft u niet te rekenen. Aan de andere kant: voor de doelgroep zijn de mogelijkheden van de LS voldoende en duidelijk genoeg uitgevoerd.

Steekje

Vantec laat bij de Nexstar:LS wat steekjes vallen. De belangrijkste is te triviaal voor woorden: op elke computer waarop de clientsoftware geïnstalleerd wordt, moet de schijf toegevoegd worden door een 'key' in te vullen. Helaas staat deze key niet op de behuizing, maar in het boekje. Raakt u het boekje (en daarmee de unieke key) kwijt, dan kunt u de LS alleen nog maar als veredelde usb-schijf gebruiken. Erg slordig. Daarnaast vinden we de handleiding op bepaalde punten onduidelijk of zelfs misleidend.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Simpele installatie.
  • Usb & lan-interface.
  • Beperkte functionaliteit.
  • Clientsoftware nodig.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: