N299

Wanneer een complete Windows Home Server te duur is, dan is een nas-schijf een goede optie. Hoewel een nas-schijf minder functionaliteit heeft dan een complete Windows-server, voldoet het aan de behoefte van de meeste thuisgebruikers.
6
Score
60
Score: 60
  • Pluspunten
  • Minpunten

De laatste nas in ons testlab is de Thecus N299, opvolger van de N2100. We krijgen een sample die uitgerust is met twee 500 GB-schijven (andere configuraties zijn mogelijk) en een ingebouwde fan houdt de schijven koel. In vergelijking met de N2100 is de fan een stuk stiller geworden en tenzij u in een doodstille omgeving zit zult u er weinig last van hebben. Aan de achterzijde zien we twee usb2.0-poorten, plus nog een aan de voorzijde, en een kleine knop maakt het makkelijk om gegevens van een usb-stick rechtstreeks naar een share op de nas te kopiëren. De powerknop aan de voorzijde is niet te missen en een rij leds laat zien waar de nas zich zoal mee bezighoudt.

Zoals bij de meeste nas-schijven worden de instellingen geregeld via een ingebouwde webinterface. Thecus heeft de interface redelijk eenvoudig gehouden, maar wie weinig kennis van zaken heeft zal zich bij sommige mogelijkheden even achter het oor krabben. Er is geen gedrukte handleiding, dus in geval van twijfel moet u terugvallen op een pdf-handleiding.

Na het initialiseren van de harde schijven maken we een aantal shares aan en voegen we een paar torrentdownloads aan de wachtrij toe: een bittorrentclient is ingebouwd en doet zijn werk uitstekend. Thecus staat het toe om gebruikersbeheer voor individuele accounts of groepen in te stellen met verschillende niveaus aan toegangsrechten.

Thecus prijst de N299 aan om zijn gigabit ethernetpoort en inderdaad geeft onze netwerkswitch aan dat de nas-drive op 1000 Mbit/s functioneert. Alleen merken we daar bar weinig van in het gebruik, want bij het lezen en schrijven van bestanden zien we een doorvoersnelheid die blijft steken bij 6.25 MB/s. Dat is erg mager voor een schijf met gigabitaansluiting. Gezien de enorme hoeveelheid opslagcapaciteit die de N299 biedt lijkt het waarschijnlijk dat kopers van plan zijn grote bestanden op te slaan, maar met deze snelheid duurt het opslaan van 10 GB aan data minimaal een half uur. Een vergelijking met de eveneens door ons geteste Qnap TS-109 Pro laat zien dat deze op 18 MB/s zijn werk doet, driemaal zo snel.

Zoals verwacht serveert de N299 foto's, muziek en video naar allerhande UPnP-compatibele media streamers die u in uw netwerk heeft opgenomen.

De Thecus N299 heeft zeker zijn charme en heeft een zeer nette prijs, maar zijn doorvoersnelheid is toch een fiks minpunt. De N299 kan wat ons betreft net zo goed af met een 10/100 Mbit-interface. Voor wie niet vaak met grote bestanden in de weer is, is de N299 een prima alternatief voor een server-pc.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Ingebouwde bittorrentclient
  • Snelle usb-host-poorten
  • Langzaam
De Thecus N299 is goedkoper dan zijn voorganger, de N2100, maar helaas ook een stuk trager. Hierdoor is deze nas-schijf niet aantrekkelijk voor de grootverbruiker. Wie voornamelijk kleine bestanden opslaat en niet zo op doorvoersnelheid let, heeft met de N299 echter een aantrekkelijke nas-schijf.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: