N2100

Opslag op een NAS is handig voor wie meer dan één computer thuis heeft staan. Ethernetbekabeling kost weinig en gezien de marktpenetratie van adsl en kabel is de kans erg groot dat er al een router in de meterkast staat. Wat maakt de Y.E.S.box van Thecus nu zo speciaal?
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Minpunten

Wie zijn computer niet graag 24 uur per dag aan laat staan, maar wel altijd bij zijn belangrijke bestanden, muziek en films wil zit gebeiteld bij een NAS-oplossing. De harde schijf wordt hiermee in het netwerk opgenomen en is vanaf alle computers die op dat netwerk aangesloten zijn te benaderen. Zelfs op afstand bieden de meeste NAS-oplossingen nog toegangsmogelijkheid dankzij ftp of webtoegang.

De Thecus Y.E.S.box is een van de vele NAS-oplossingen die we in ons lab bekeken hebben. Wat onmiddelijk opvalt is het strakke, gewaagde ontwerp. Hoewel de meeste NAS-oplossingen onder een bureau of in de meterkast zullen verdwijnen, zou de Y.E.S.box niet misstaan op het computerbureau. De behuizing is als losse barebone te koop en biedt dan plaats aan twee sata-schijven. Wij hebben een uitvoering getest die voorzien is van twee 300 GB-schijven.

Het aansluiten van de Thecus is een fluitje van een cent: ethernetstekker erin, aanzetten en de bijgeleverde tool draaien. Deze vindt de NAS-schijf binnen enkele seconden en biedt verdere setupmogelijkheden. We kunnen de schijven formatteren in raid 0, 1 of jbod. Na het formatteren komen we terecht in de wat simpele interface. Hier zijn verdere instellingen te maken, zoals het aanmaken van gebruikers en gebruikersgroepen. De interface biedt weinig houvast bij het maken van keuzes, soms is niet geheel duidelijk wat er bedoeld wordt. De online documentatie maakt het alleen maar erger: deze is gebaseerd op een andere firmwarerevisie en biedt een wat andere interface. Door wat trial-and-error hebben we echter binnen 10 minuten de box draaiende met een aantal gebruikersaccounts met alleen read-access en een account met read/write-access.

Het grote voordeel van de N2100 is dat de geïntegreerde ftp-server zich netjes aan het gebruikersbeheer houdt in plaats van complete toegang te geven, zoals we bij sommige andere oplossingen zien. Het is dus prima mogelijk om mensen via ftp leesrechten te geven op bepaalde mappen, en andere mappen uit te sluiten. Naast een ftp-server is de N2100 ook voorzien van een Photo Web Server, waardoor het als primitief fotoalbum gebruikt kan worden. Als laatste vinden we iTunes-serverfunctionaliteit terug, zodat muziekbestanden over het hele thuisnetwerk afgespeeld kunnen worden met iTunes.

De Y.E.S.box is voorzien van twee gigabit-aansluitingen, zodat u de box in twee netwerken kunt gebruiken. Door het gebruik van gigabit is de box behoorlijk snel: alleen bij grotere bestanden zakt de doorvoersnelheid wat in. De N2100 kan officieel twee 400 GB-schijven aan; of schijven van 500 of 750 GB ook herkend worden is niet bekend. Uitbreiding van de capaciteit is in ieder geval wel mogelijk: op de drie usb2.0-poorten kunnen externe schijven aangesloten worden. Deze zijn overigens met één druk op de knop te synchroniseren met de ingebouwde harde schijven. Handig voor backups van usb-sticks, dus. De usb2.0-poorten zijn overigens niet te gebruiken voor printers of webcams.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • eenvoudige installatie
  • twee gigabit-aansluitingen
  • raid 0, 1, jbod
  • slechte gebruikersinterface
De Thecus Y.E.S.box N2100 is een uitstekende NAS-oplossing met handige features zoals het Web Photo Album en de ingebouwde iTunes-server. Ook het goed geimplementeerde gebruikersbeheer maakt het werken met de N2100 makkelijk voor wie niet alle data voor iedereen beschikbaar wil stellen. De twee gigabit-aansluitingen ronden het geheel netjes af. Als Thecus een duidelijkere interface met betere hulpfunctionaliteit weet te programmeren dan valt er verder weinig op het product aan te merken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: