MHW 2080 BH FFS

Met 5400 toeren per minuut, een capaciteit van 80 GB en 8192 KB aan cache heeft deze harde schijf van Fujitsu dezelfde specificaties als 'zusje' MHV 2080 BH. Ook de gemeten doorvoersnelheid van 30 MB/s en de toegangstijd van 18 milliseconden zijn identiek. Waar zit het verschil dan in?
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Het FFS-model is voorzien van een speciale techniek, de Free Fall Sensor, die de schijf beschermt tegen beschadigingen aan het schijfoppervlak door de lees/schrijfkop wanneer de schijf een tik krijgt. Door de directe integratie van de FFS-sensoren in de schijfelectronica kunnen de koppen onmiddelijk geparkeerd worden. Na een val van circa 20 centimeter zijn de koppen al geparkeerd en de sensor werkt op alle drie de assen, zodat het niet uitmaakt op welke manier de schijf valt. IBM's concurrerende APS-techniek (Active Protection System) werkt minder direct: hier is het de notebookelectronica die de schijf moet redden.

In onze test hebben we nog te maken met een preproductiemodel. Ook de prijs en de beschikbaarheid van de Fujitu-schijf staan nog niet vast. De harde schijven worden vooralsnog alleen aan notebookfabrikanten geleverd en komen pas later in de detailhandel terecht.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Uiterst schokbestendig
  • Geen supersnelle schijf
De Fujitsu-techniek beschermt tegen gegevensverlies, wanneer een notebook een val te verduren krijgt. Dankzij de Free Fall-sensor wordt de lees/schijf-kop bij een val onmiddelijk geparkeerd.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: fujitsu