LaCie 2big Dock Thunderbolt 3 review -Externe opslag voor de creatieveling

© PXimport

LaCie 2big Dock Thunderbolt 3 review -Externe opslag voor de creatieveling

Geplaatst: 26 maart 2020 - 08:44

Aangepast: 17 november 2022 - 08:58

Redactie ID.nl

De compacte, mooi vormgegeven LaCie 2big Dock Thunderbolt 3 biedt externe opslag tot 32 TB. Snelle poorten garanderen hoge doorvoersnelheden, maar deze das (‘direct attached storage’) werkt op lagere snelheid ook gewoon via usb. Maar is deze das behalve snel ook veilig? Lees het in dezeLaCie 2big Dock Thunderbolt 3 review.

LaCie is een onderdeel van Seagate en gespecialiseerd in ‘direct attached storage’-schijven ofwel das’en voor creatieve professionals. De producten van dit van oorsprong Franse bedrijf zijn vooral populair bij macOS-gebruikers, maar je kunt ze ook gewoon met Windows gebruiken. De Thunderbolt3-interface is een Intel-uitvinding en biedt theoretische doorvoersnelheden tot 40 Gbit/s, maar dit hangt in de praktijk ook af van de gebruikte computer en kabel. De interface werd voor het eerst toegepast bij Apple MacBooks, maar vind je ook bij Windows-machines in het hogere segment.

Thunderbolt 3 gebruikt op het eerste gezicht dezelfde stekker en kabel als usb 3.0 (usb 3.1 Gen1) type-c. Maar de doorvoersnelheid tot 40 Gbit/s en de mogelijkheid om tot zes verschillende apparaten door te lussen, functioneren alleen correct met een specifieke kabel, te herkennen aan het bliksemsymbool en het getal ‘3’. Je kunt zonder problemen ook een gewone usb-c-kabel of ouder type Thunderbolt-kabel gebruiken, maar de specifieke Thunderbolt3-functies werken dan niet. Meestal waarschuwt de pc je als je de verkeerde kabel gebruikt.

Design enbeschermingsniveaus

LaCie besteedt veel aandacht aan het design van zijn producten. De LaCie 2big Dock Thunderbolt 3 is net zoals veel schijven van het bedrijf vormgegeven door de Schotse, in Frankrijk werkende productontwerper Neil Poulton. De compacte, stevige, lichtgrijze behuizing is bijna volledig van aluminium gemaakt, met vooraan plastic kleppen waarachter de sleuven voor de twee interne harde schijven schuilgaan.

Een opvallende ronde blauwe led links vooraan oogt als een aan/uit-knop, maar is in feite de status-led met informatie over de werking van het apparaat. Bijvoorbeeld als het raid-volume hersteld wordt, knippert deze led afwisselend blauw en rood. De eigenlijke aan/uit-knop vind je op de achterzijde. De mooie behuizing wordt helaas gecombineerd met een grote, lelijke, zware externe voeding, maar die kun je uiteraard wel wegstoppen.

 

© PXimport

De LaCie 2big Dock bevat twee Seagate IronWolf Pro Enterprise-harde schijven, standaard voorgeconfigureerd in HFS+ raid0. Met behulp van de zeer eenvoudige LaCie RAID Manager-software wijzig je het beschermingsniveau naar raid1 of gebruik je beide schijven apart zonder bescherming of ‘striping’. Herformatteren in ntfs doe je via Windows Schijfbeheer, wat het gebruiksvriendelijke karakter ietwat teniet doet. Het zou handiger zijn als je dit in de LaCie-software had kunnen regelen. Recht uit de verpakking is deze das gelijk bruikbaar met Apple-apparatuur, maar Windows-gebruikers moeten hem dus eerst zelf inrichten.

Poorten

Zoals de naam aangeeft, is de 2big Dock voorzien van Thunderbolt 3. Op de achterzijde vind je twee van dergelijke poorten, met ernaast één usb3.0-c-poort. Alle drie gebruiken ze hetzelfde type usb type-c aansluiting, wat tot verwarring kan leiden. Een bliksemschicht-pictogram op zowel de kabel als naast de poorten toont waar je de Thunderbolt 3-kabel(s) moet insteken. De usb3.0-poort is ook als dusdanig gelabeld. Tussen beide type poorten is er verder een kleine resetknop, zodat het onderscheid duidelijk blijft.

De 40 Gbit/s Thunderbolt3-poorten zijn volledig directioneel en ondersteunen het doorlussen van andere Thunderbolt-apparatuur, bijvoorbeeld twee 4K-schermen of één 5K-scherm. Eén monitor mag je trouwens direct koppelen aan de 4K-displayport die rechts van de usb-poort te vinden is.

Vooraan vind je een extra usb3.0-a-poort en twee geheugenkaartsleuven. Je kunt zonder tussenkomst van een pc foto’s en video’s op de das laden, al moeten je dit automatisme wel eerst configureren via de apart te downloaden LaCie Toolkit-software. Daarmee maak je ook automatische back-ups en bestandssynchronisaties.

Praktijk

Wij herconfigureerden de LaCie 2big Dock voor gebruik onder Windows. LaCie Raid Manager laat je het beschermingsniveau met één klik wijzigen. Wij kozen voor raid1. De schijf moet daarna opnieuw worden gestart, maar dit gebeurt pas nadat je de stroomknop achterop het apparaat indrukt om de wijziging te bevestigen. Formatteren in ntfs, eventueel extra volumes indelen en toewijzen van een stationsletter(s) doe je vervolgens met Windows Schijfbeheer.

Trek je een harde schijf zelfs maar een klein beetje uit één van de sleuven dan wordt het raid-volume automatisch gecontroleerd en eventueel hersteld zonder dat je zelf iets hoeft te doen. Het volume blijft bruikbaar, maar op gereduceerde snelheid. Die controle kan urenlang duren, afhankelijk van de omvang van het volume.

 

© PXimport

Al die tijd knippert de grote led op de voorkant blauw-rood. Je kunt die led niet uitschakelen en ook de helderheid is niet regelbaar. LaCie Raid Manager toont geen voortgangsindicator, maar meldt alleen dat het volume opnieuw wordt samengesteld.

De schijfkleppen kun je niet afsluiten en de schijven zijn gemakkelijk te verwijderen. Wat ons betreft zou er minstens een clipje voorzien moeten zijn zodat het uittrekken van de schijven niet per ongeluk kan gebeuren, bijvoorbeeld door iets te enthousiast poetsende schoonmakers.

Conclusie

De LaCie 2big Dock Thunderbolt 3 presteert goed tot uitstekend, afhankelijk van de gebruikte poort en het gekozen beschermingsniveau. In raid0 is de schijf ongeveer veertig procent sneller dan in raid1 en benadert de maximaal mogelijke snelheid van de Thunderbolt3-interface. Design, uitrustingsniveau en gebruiksvriendelijkheid van de software zijn van een hoog niveau. Jammer dat je de schijfsleuven iets té gemakkelijk kunt openen. Voorzichtigheid is geboden, al herstelt de 2big Dock de eventuele raid-bescherming onmiddellijk zelf wanneer je de schijf er weer insteekt zonder dat je als gebruiker iets hoeft te doen. Dit kan echter wel urenlang duren en in de tussentijd vertraagt de schijf. Voor al dit moois betaal je wel een bijzonder stevige prijs.

0,0

Ons oordeel

Pluspunten

Mooi design

Compact

Snel

Minpunten

Prijzig

Schijfcompartiment niet afsluitbaar

Windows-configuratie minder gebruiksvriendelijk

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten