Extreme IV

Sandisk staat goed te boek als producent van geheugenkaarten: vooral professionele fotografen zweren bij dit merk vanwege de uitstekende kwaliteit en de hoge snelheid van de kaartjes. Met de Extreme IV-serie claimt Sandisk de snelheidslat wederom hoger gelegd te hebben.
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Minpunten

De Extreme IV-serie van Sandisk volgt de populaire Extreme III-serie op. Waar voor de Extreme III nog een doorvoersnelheid van zo'n 20 MB per seconde gold, claimt Sandisk nu dat de Extreme IV het dubbele aankan: 40 MB/s.

Uiteraard zijn we benieuwd of Sandisk de waarheid vertelt, dus we halen een 4 GB Extreme IV-kaart binnen en vergelijken deze met een 4 GB Extreme III-kaart en een 2 GB Ultra II-kaart. De Extreme IV-kaart wordt optioneel geleverd met een firewire-reader. Geen overbodige luxe, want een doorvoersnelheid van 40 MB/s is wat te hoog gegrepen voor de meeste usb-readers. Uiteraard gebruiken we wel een dergelijke cardreader om te kijken wat het resultaat is van deze combinatie.

Het resultaat liegt er niet om. Waar de Ultra II nog een doorvoersnelheid van 6,2 MB/s laat zien en de Extreme III-kaart tot 14,4 MB/s komt, laat de Extreme IV deze kaarten met gemak achter. HDTune geeft ons een nette waarde van 23 MB/s. Hoewel dit niet in de buurt van de opgegeven 40 MB/s ligt, kan dit gedeeltelijk gewijd worden aan de gebruikte benchmark. De bottom line is dat de Extreme IV stukken sneller is dan zijn oudere broertjes. Nog belangrijker is dat er nauwelijks camera's zijn die van deze snelheid gebruik kunnen maken. De snelheid van de Extreme IV-kaart zal dus in huidige dslr-camera's niet de bottleneck vormen.

Zoals eerder gezegd hebben we ook een generieke usb-cardreader gepakt om de test uit te voeren. De cardreader weet voor alle drie de kaarten niet meer dan 5 MB/s te verstoken. Hier is er dus geen snelheidsverschil. Wie de Extreme IV-kaart wil gebruiken om snel foto's uit te kunnen lezen moet dus zeker gebruik maken van de meegeleverde firewire-reader of goed opletten bij de aanschaf van een third party cardreader.

Pluspunten Conclusie
  • razendsnel
De Sandisk Extreme IV-serie is het neusje van de zalm voor wie professioneel fotografeert op Compact Flash. Er is geen snellere kaart op de markt en wie naar gebruikerservaringen van Sandisk kijkt zal moeten concluderen dat het met de stabiliteit en garantie ook wel snor zit. Afgezien van de prijs, die uiteraard hoger ligt dan die van 'normal speed'-kaarten, kunnen we geen enkel minpunt bedenken.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: geheugenkaarten