DSM-G600

Behoefte aan extra schijfruimte voor de hele familie? Nas-schijven zijn dan een handige uitkomst, want je kunt ze overal in huis plaatsen. Althans: als u netwerkkabels overal door het huis heeft. Een elegantere oplossing is een wireless nas-schijf. Deze kunt u op elke plek plaatsen waar u bereik heeft.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

De D-Link DSM-G600 is een zogenaamde wireless lan enclosure. Dat wil zoveel zeggen als dat u een eigen harde schijf inbouwt. Deze is dan vervolgens draadloos óf bedraad benaderbaar via het netwerk. Gebruikt een ethernetverbinding, dan kan de D-Link DSM-G600 weer als 802.11g-access point dienen.

Dankzij ingebouwde nas-functionaliteit is er meer mogelijk dan alleen bestandjes via het netwerk heen- en terugkopiëren. Zo heeft de DSM-G600 een ingebouwde ftp-server aan boord, zit er een scheduler in die op gezette tijden bestanden downloadt of uploadt en de schijf is ook UPnP-compatibel. Dit wil zeggen dat de audio- en videobestanden op de schijf te benaderen zijn door media-adapters die ook UPnP ondersteunen.

Het installeren van de harde schijf is vrij eenvoudig. Het installeren van de DSM-G600 in het netwerk echter niet. Via 'Draadloos Netwerk Instellen' in Windows kunnen de netwerkinstellingen naar een usb-stick gekopieerd worden. Steekt u deze usb-stick in de DSM-G600, dan worden de netwerkinstellingen automatisch overgenomen. Dit lijkt te werken, maar wat we ook proberen: de meegeleverde D-Link-software wil de schijf niet herkennen. Ten einde raad sluiten we de enclosure maar via ethernet aan en kijken welk ip-adres het in het netwerk krijgt. Met dit ip-adres lukt het ons wél om verbinding te krijgen met de schijf, ook via het draadloze netwerk.

Het instellen stelt dankzij de simpele wizards niet veel voor. Ook de geavanceerde opties spreken behoorlijk voor zichzelf. We hoeven alleen de UPnP-map handmatig aan te passen, voor de rest werkt de schijf onmiddelijk. Wat opvalt is dat DSM-G600 niet vreselijk snel is via ons 802.11g-netwerk. De lees- en schrijfsnelheden blijven altijd onder de 1 Mbps steken. Hoewel we ook wel weten dat de 54 Mbps die bij 802.11g geclaimd wordt overdreven is, zijn we niet erg onder de indruk. Sluiten we de DSM-G600 via gigabit ethernet aan dan zien we waarden die tussen de 5 en 7 Mbps schommelen. Ook dit is niet snel: we zijn nas-schijven met een 10/100-aansluiting gewend die beter presteren.

Ondanks de wat tegenvallende snelheid presteert de DSM-G600 wel stabiel. Geen enkele keer laat de draadloze verbinding het afweten. De verbinding is net snel genoeg om divx- en xvid-films via upnp te streamen naar een media-adapter. Films met een uitzonderlijk hoge bitrate willen nog wel eens haperen. Sluiten we de DSM-G600 bedraad aan dan zijn alle problemen sowieso opgelost. Het streamen van audio is helemaal geen probleem, wat met een maximale bitrate van 320 Kbps niet verwonderlijk is.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • grote vrijheid van plaatsing
  • werkt met alle ide-schijven
  • ftp en upnp
  • installatieproblemen
  • langzaam
De DSM-G600 van D-Link is een handige oplossing voor wie zijn extra schijfruimte op een plek wil plaatsen waar geen netwerkaansluiting voor handen is. De draadloze verbinding is niet snel, maar zeker stabiel. De ftp-server en upnp-compatibiliteit voegen zeker meerwaarde aan het product toe. Wie de schijf bedraad aansluit om hem als access point te gebruiken moet rekening houden met een matige doorvoersnelheid op gigabit-niveau. Afgezien daarvan doet de DSM-G600 netjes zijn werk.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: