Drobo

De Drobo is een externe harde schijf met een eigen smoel. In plaats van één schijf te behuizen, kunt u in de Drobo maar liefst vier schijven kwijt.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

De Drobo is bedoeld voor opslag én backup, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over de bestanden die u naar het vierkante datakluisje kopieert. Hoewel Drobo niet voor de beproefde raid-techniek kiest, maar voor een eigen techniek gaat, is het eindresultaat hetzelfde: valt er een drive uit, dan raakt u geen gegevens kwijt.

De behuizing wordt standaard zonder drives geleverd, dus u moet rekenen op extra kosten voor de gigabytes die u wilt toevoegen. Het betekent wel dat u een goede bestemming heeft voor eventuele overgebleven harde schijven die nog ergens rondslingeren. U kunt zelf beslissen hoeveel drives u in de behuizing steekt, de Drobo heeft (logischerwijze) minimaal één harde schijf nodig.

Het installeren van de Drobo is een fluitje van een cent. De voorkant van de behuizing is zo los te halen, waarna we de harde schijven plaatsen. Er zijn enkele ledjes aanwezig die aangeven of een schijf nog in orde is en of hij gebruikt wordt. Houdt een harde schijf er mee op, dan wordt het bijbehorende lampje rood en kunt u de drive gewoon vervangen voor een nieuwe. De Drobo kopieert dan vervolgens netjes alle 'ontbrekende' gegevens naar de nieuwe schijf.

Sluiten we de Drobo aan op onze pc, dan worden de vier aanwezige schijven meteen als één schijf onder Windows herkend. De doorvoersnelheden die we meten zijn beter dan bij normale usb-schijven en het apparaat laat zich van zijn beste kant zien wanneer we er tijdens gebruik een schijf uittrekken: de Drobo geeft geen kik.

Goedkoop is de Drobo niet, vooral omdat er geen schijven meegeleverd worden. Zijn prijs komt zo erg in de buurt van een nas-schijf, die meer functionaliteit biedt maar niet dezelfde snelheden halen. Desondanks: de Drobo is eenvoudig en flexibel in het gebruik en heeft ons absoluut overtuigd.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Eenvoudig te gebruiken
  • Vier drive bays
  • Prima backupoplossing
  • Duur!
De Drobo is op dit moment één van de makkelijkste manieren om uw data op een veilige manier op te slaan en biedt een ongekende mate van flexibiliteit. Het is alleen jammer dat het prijskaartje te dicht in de buurt van het nas-segment ligt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: