Drivestation Duo HD-W500IU2/R1

Voor een goedkope backup van gegevens of als vaste opslag via firewire is het de moeite waard te kijken naar Buffalo's Drivestation Duo Raid 005. Wie de Drivestation echter via usb wil aansluiten kan beter wachten op een verbeterde uitvoering.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

De hardeschijfbehuizing Drivestation Duo Raid van Buffalo is voorgevuld te koop in groottes van 500 GB tot 1.5 TB en is nauwelijks groter dan de voeding van een computer. Het binnenwerk biedt onderdak aan twee 3.5" harde schijven, de aanstuurelectronica en een geïntegreerde voeding. Het rechtstreeks inzetten van de twee onafhankelijke harde schijven is mogelijk via de usb2.0- of firewire-aansluitingen. Wilt u uw gegevens veilig opslaan door middel van een raid-1-configuratie, dan moet de client-pc van speciale software voorzien worden om het raid-array aan te kunnen spreken. Naast raid-1 kan ook gekozen worden voor 'spanning' om beide harde schijven als één grote schijf te benaderen. Later dit jaar heeft Buffalo beloofd via een softwareupdate ook raid-0 mogelijk te maken.

Voor een eenvoudige gegevensbackup heeft Buffalo het Memeo-softwarepakket meegeleverd. Dit pakket backupt gemarkeerde bestanden of mappen naar de Drivestation. Ook vinden we een tool terug die bestanden en mappen kan versleutelen.

In onze test heeft de Drivestation problemen met de datadoorvoer via usb. Ons testsysteem weet slechts een magere 16.8 MB/s te halen via de usb2.0-poort, terwijl de firewire-verbinding een doorvoersnelheid van 33.3 MB/s laat zien. Volgens Buffalo ligt dit aan de beperkingen van de usb2.0-specificatie, maar in de praktijk behalen andere externe usb-apparaten wél hogere doorvoersnelheden.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • RAID 1
  • Goedkoop
  • Tegenvallende usb-doorvoersnelheid
Wie van plan is via firewire te werken heeft aan de Drivestation Duo Raid een aantrekkelijke externe schijf. Ook de meegeleverde backup- en beveiligingssoftware weet te overtuigen. In dat licht is het jammer dat Buffalo flink onderuitgaat bij overdracht via usb. De lage prijs maakt de Drivestation vooral aantrekkelijk voor mensen met een krappe beurs.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: