Disk Station DS508

Met twee netwerkpoorten, vijf hot-swappable disk bays en ondersteuning voor het delen van bestanden over meerdere platformen is de Disk Station DS508 van Synology niet zomaar even een nas-apparaat.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten
Al helemaal niet wanneer we de rest van de specificaties oplepelen: raid5-bescherming, web-gebaseerde bestandstoegang, usb-backup en een groot aantal mogelijkheden die we normaliter alleen bij professionele producten tegenkomen...

Het is nogal ongebruikelijk voor deze productcategorie, maar de DS508 wordt zonder harde schijven geleverd. Dit vertaalt zich uiteraard terug in de prijs. Geen slechte keuze, want harde schijven worden met de week goedkoper en de installatie ervan is een fluitje van een cent dankzij de speciale hot-swap-bays aan de voorzijde van de DS508. We testen de DS508 met drie 120 GB Seagate Barracuda sata-schijven, maar de grootgebruiker kan tot 5 TB aan schijfruimte kwijt.

De aansluitingen bevinden zich aan de achterzijde van het apparaat. We zien een tweetal gigabit ethernetpoorten, waarmee de DS508 in twee verschillende netwerken kan worden ingebonden. Daarboven bevinden zich een esata-connector en twee usb2.0-poorten, bedoeld voor het aansluiten van externe opslag of het maken van backups. Ook het delen van printers is mogelijk. Het apparaat wordt gekoeld door middel van een tweetal ventilatoren, maar tegen de verwachting in is de DS508 redelijk stil waardoor hij prima in een open kantoor geplaatst kan worden.

Het ingebruiknemen is al even eenvoudig als het installeren van de harde schijven. Een setupprogramma spoort de DS508 op in het netwerk en detecteert de ingebouwde schijven. De laatste versie van het Linux-besturingssysteem wordt automatisch gedownload en deze bevat een prettige ajax-interface waarmee de harde schijven op elke mogelijke manier kunnen worden ingebonden (raid5 is de meest voor de hand liggende mogelijkheid). Er kunnen meerdere schijfvolumes worden toegekend en wanneer er nieuwe schijven worden bijgeplaatst kan de ruimte automatisch worden herverdeeld of het raid-niveau worden aangepast. Hot sparing, waarbij één schijf niet gebruikt wordt tot er problemen optreden, is niet mogelijk. Ook is er maar één stroomadapter.

De DS508 kan benaderd worden door zowel Windows- als Mac-gebruikers met ondersteuning voor Windows Workgroup- en Active Directory-netwerken. Omdat de DS508 ook SMB, CIFS en NFS ondersteunt speelt het apparaat ook netjes mee met Linux-computers. Een meegeleverde tool maakt het mogelijk automatisch backups te maken naar de DS508 en andersom kunnen de bestanden op de DS508 ook overgezet worden naar extern aangesloten schijven of een tweede nas-apparaat.

Sommige van de mogelijkheden zijn duidelijk gericht op thuisgebruikers, zoals de ingebouwde iTunes-server en de overige multimedia-functies. Maar voor zakelijke gebruikers is er ook voldoende aanwezig: wat te denken van een geïntegreerde Apache-webserver met php-ondersteuning en een MySQL-database? Ook mogelijk: videobewaking die u de beelden van netwerkcamera's laat zien of opnemen via een webinterface. Mét ingebouwde bewegingsdetectie. Verder zijn er een ftp- en http-server ingebouwd en zijn deze met encryptie te beveiligen.

Het kost ons slechts enkele minuten om de DS508 draaiend te krijgen. De prestaties zal afhangen van de gebruikte schijven, het gekozen raid-level en het aantal volumes, maar zelfs met onze consumentenschijven zien we resultaten terug die vergelijkbaar zijn met dure, zakelijke nas-oplossingen. Tel daarbij alle extra functionaliteit op en de DS508 is moeilijk te verslaan. Een echte vervanging voor een kleine server is het niet, want Exchange draaien zal u niet lukken, maar wie deze complexiteit niet nodig heeft is zeker beter af met dit nas-apparaat.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Hot-swappable sata-schijven
  • Bescherming met raid 0, 1, 5
  • Backup naar externe schijven
  • Web-gebaseerde toegang
  • Apache/PHP/MySQL-servers
  • Ondersteunt usb-printers
  • Geen hot sparing
  • Eén stroomaansluiting
De DS508 van Synology is een extreem indrukwekkend apparaat. De prestaties liggen hoog, de functionaliteit is enorm uitgebreid en het apparaat neemt het dan ook succesvol op tegen veel duurdere zakelijke alternatieven. Wie geen complete server nodig heeft, kan dit apparaat zeker in overweging nemen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: