Disk Station DS408

De Synology DS408 is een heel complete nas die in prestaties niet onder doet voor de Synology DS508 maar door zijn eenvoudiger uitvoering wel een stuk goedkoper is.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Minpunten

Voor de iets minder veeleisende gebruiker heeft deze DS408 ruimte voor vier sata-schijven naar keuze die in diverse raid-configuraties geplaatst kunnen worden. Monteer de schijven er in en sluit het apparaat aan met de gigabit netwerkaansluiting en de NAS is klaar.

De DS408 bestaat uit een compacte nette zwarte kast die door een ventilator gekoeld wordt. Het geluid hiervan komt nauwelijks boven dat van de draaiende schijven uit. Jammer is wel dat er een externe voeding is die weer een extra bijlage levert aan de kabelkluwen.Het apparaat beschikt bovendien ook nog over twee usb poorten voor het aansluiten van bijvoorbeeld een externe usb-drive of usb-stick voor het overzetten van data of het maken van backups of voor een printer waarbij de DS408 ook als printserver dienst doet.

Software

De installatie zowel als het gebruik is met de ingebouwde software is heel eenvoudig en gemakkelijk te bedienen. De software kan zonodig via Internetdownloads worden opgewaardeerd en is via een plezierige webinterface te bedienen.

Windows- en Mac-gebruik

De DS408 kan benaderd worden door zowel Windows- als Mac-gebruikers met ondersteuning voor Windows Workgroup- en Active Directory-netwerken. Omdat de DS408 ook SMB, CIFS en NFS ondersteunt speelt het apparaat ook netjes mee met Linux-computers. Een meegeleverde tool maakt het mogelijk automatisch backups te maken naar de DS408 en andersom kunnen de bestanden op de DS408 ook overgezet worden naar extern aangesloten schijven of een tweede nas-apparaat.

Extra’s

Sommige van de mogelijkheden zijn duidelijk gericht op thuisgebruikers, zoals de ingebouwde iTunes-server en de overige multimedia-functies. Maar voor zakelijke gebruikers is er ook voldoende aanwezig: wat te denken van een geïntegreerde Apache-webserver met php-ondersteuning en een MySQL-database? Ook mogelijk: videobewaking die u de beelden van netwerkcamera's laat zien of opnemen via een webinterface. Mét ingebouwde bewegingsdetectie. Verder zijn er een ftp- en http-server ingebouwd en zijn deze met encryptie te beveiligen.

Energie

Het door ons gemeten energiegebruik met vier schijven in raid5 configuratie ligt rond de 50 watt.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • eenvoudige configuratie
  • uitstekende software
  • prestaties
  • veel functionaliteit
  • externe voeding
De Synology Disk Station 408 is een uitstekende nas met veel functionaliteit voor zowel thuis als zakelijk gebruik. Voor wie geen additionele servertaken nodig heeft een goed en energiebewust alternatief voor een netwerkserver.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: