Barracuda ES

Voor 400 euro biedt Seagate met de Barracuda ES die groter is dan we gewend zijn: 750 GB. Daarnaast blijkt dat de schijf ook nog eens vreselijk snel is en geen problemen heeft met continue gebruik.
10
Score
100
Score: 100
  • Pluspunten
  • Minpunten

De Barracuda ES is vooral bedoeld voor systemen die behoefte hebben véél capaciteit en die continue in bedrijf zijn. De 3.5"-schijf van Seagate is daarmee ook een ideale basis voor een NAS- of SAN-systeem. Dat de schijf gemikt is op een stabiele, continue werking merken we ook aan de firmware: na een firmware-update van de schijf is niet nodig om te herstarten. De nieuwe firmware wordt pas na een eerstvolgende reboot ingeladen.

Dankzij de perpendicular recording-techniek haalt Seagate een capaciteit van 750 GB uit de Barracuda ES. De 7200 toeren per minuut en 16 MB grote cache zorgen voor uiterst aangename prestaties, maar wat ons vooral verbaast is de extreem hoge doorvoersnelheid van 63.9 MB/s -- vrijwel net zo hoog als de Raptor X die op 10.000 toeren per minuut draait.

Let op: wanneer u de drive aanschaft, wordt de doorvoersnelheid door middel van een jumper begrensd op het niveau van sata-1 (1.5 Gbit/s). Dat is niet heel erg vervelend, aangezien de gemiddelde transferrate zich nog ver onder deze bandbreedte bevindt, maar de drive voelt zich pas echt lekker wanneer het sata2 (3.0 Gbit/s)-protocol wordt vrijgeschakeld. Dat doet u dus door de jumper te verwijderen. Overige sata2-features als Native Command Queueing (NCQ) en Hot-Plugging worden overigens niet uitgeschakeld met de jumper.

Pluspunten Minpunten Conclusie
  • Extreem snel voor 7200rpm-schijf
  • Grote opslagcapaciteit
  • Geen problemen met continuegebruik
  • Middelmatige seek time
De Barracuda ES is een grote en vooral snelle harde schijf die uitermate geschikt is voor continue gebruik. De prestaties en de garantieduur van maar liefst vijf jaar rechtvaardigen de prijs van 400 euro.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: