Aspire easyStore

Netwerk attached storage is tegenwoordig overal te vinden en hoeft niet veel meer te kosten. Maar er zijn nog maar weinig nas-drives met ingebouwde wifi-mogelijkheden. Acer's Aspire easyStore kan gebruik maken van zowel wired als wireless verbindingen.
7
Score
70
Score: 70
  • Pluspunten
  • Minpunten

Hoewel draadloze verbindingen meestal te langzaam zijn voor het kopiëren van grote bestanden of het streamen van video hebben dergelijke verbindingen wel degelijk hun voordeel. Zo hangt u een nas-schijf snel en eenvoudig aan het netwerk, zonder met kabels te hoeven rommelen. Streamt u voornamelijk audiobestanden of bekijkt u voornamelijk foto's dan is een draadloze verbinding snel genoeg. Gelukkig heeft Acer de Aspire easyStore ook voorzien van een gigabit ethernetpoort, dus hebt altijd de keuze.

De easyStore herbergt vier bays voor harde schijven. In deze test vullen we de bays met schijven van 500 GB, zodat er een totale opslagcapaciteit van 2 TB ontstaat. Dankzij verscheidene raid-levels is het ook mogelijk schijfruimte in te ruilen voor een hogere veiligheid van uw gegevens; de easyStore kent raid-0, raid-1, raid-5 of jbod. Met de webinterface is het instellen van de easyStore een fluitje van een cent. Naast het configureren van de raid kunt u ook mediabestanden delen (via upnp), het draadloze netwerk instellen en eventuele problemen met de schijven verhelpen.

Wanneer alle vier de drives aan het werk gezet worden, wordt er flink wat hitte geproduceerd door de easyStore. Acer heeft hier kordaat mee afgerekend door een flinke fan in de behuizing te plaatsen. In een stille ruimte zult u deze fan horen, maar zodra wij onze tv inschakelen is het geluid al verdreven. Vindt u het desondanks storend dan kunt u de easyStore in een meterkast of andere ruimte plaatsen.

Er zijn zeker goedkopere nas-behuizingen te koop (waaronder kleinere varianten van deze easyStore die meer geschikt zijn voor de thuisgebruiker) en ook qua functionaliteit, zoals het downloaden van bittorrentbestanden, mist er het een en ander. Desondanks vinden we het werken met de easyStore een eenvoudige en prettige ervaring.

PluspuntenMinpuntenConclusie
  • Wireless en wired verbinding mogelijk
  • UPnP-compatibel
  • Vier drivebays voor veel schijfruimte
  • Weinig geavanceerde features
Acer heeft met de Aspire easyStore een prettig product in de markt gezet. Dankzij de vier drive bays biedt de easyStore onderdak aan véél schijfruimte, maar het blijft jammer dat geavanceerdere functies ontbreken. Heeft u hier behoefte aan, dan zult u toch moeten uitwijken naar concurrenten zoals QNAP en Thecus.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Review, Opslag

Tags: