Infraroodfoto’s simuleren

Met analoge foto's kun je spectaculaire effecten bereiken door een speciale infrarood-film te gebruiken. Met een digitale camera kan dat via een speciaal filter, maar je kunt het effect ook simuleren.

Fotograferen met alleen het infrarode deel van het licht levert spectaculaire resultaten op. Toen we nog met filmmateriaal werkten, kon iedereen dit vrij eenvoudig doen. Je gebruikte een infraroodfilm, zette een filter voor de lens dat alleen rood licht doorlaat, en dat was het. Bij digitale camera's werkt dat niet meer zo. Die hebben een ingebouwd infraroodfilter,dat dus juist infraroodlicht tegenhoudt. Voor echte infraroodfotografie moet die camera worden omgebouwd en dat filter worden verwijderd. Een foto die is gemaakt met een normale digitale camera zonder filter kun je ook nooit achteraf omzetten naar een echte infraroodfoto, want juist het infrarode deel van het spectrum is tijdens het maken van de foto weggefilterd. Wat je echter wel kunt doen, is het effect zo goed mogelijk proberen te simuleren. Dat gaan we doen met onze landschapsfoto.

Zwart-wit

Photoshop Elements heeft een speciale omzetting voor zwart-wit (Verbeteren, Omzetten naar zwartwit), en een van de voorinstellingen is Infraroodeffect. Makkelijker kan niet, zou je zeggen. Je hoeft alleen maar deze voorinstelling te kiezen, en dat is het dan. Helaas blijkt dat het resultaat niet echt geloofwaardig is. Het groen van gras en bomen wordt weliswaar licht zoals bij een echte infraroodfoto ook zou gebeuren, maar de lucht blijft te licht en het contrast blijft te laag.

Als we kijken naar de waarden die Photoshop Elements instelt, wordt ook wel duidelijk waarom dit niet tot een geloofwaardig infraroodeffect leidt. Het programma gebruikt een hoge waarde voor groen en dat is logisch, want groene bladeren reflecteren veel infrarood. Maar de gebruikte waarde voor rood is veel lager, terwijl rode tinten uiteraard ook veel infrarood zullen reflecteren. Ook is de waarde voor blauw verkeerd of in elk geval te optimistisch. De blauwe lucht bevat het minste infrarood en moet dus bijna zwart worden. Die waarde moet veel lager, naar vrijwel nul. Met deze extreme waarden ingesteld, wordt het veel beter.

Grove korrel

Daarna moet je nog een lekkere grove korrel simuleren als je echt het effect van een infraroodfilm wilt nabootsen. Een infraroodfilm is een erg gevoelige film (omdat al het zichtbare licht is weggefilterd, houd je weinig licht over), en gevoelige films hebben een grove korrel. Gebruik hiervoor het filter Artistiek, Filmkorrel (Artistic, Film Grain), dat hier speciaal voor bedoeld is. Neem als instellingen een hoeveelheid van 10 voor de Korrel, laat Hooglichtengebied op 0 staan en zet Intensiteit op 4.

Het enige probleem is dat een deel van het infraroodeffect hiermee weer verloren gaat. Je krijgt weliswaar een mooie, grove korrel in de foto, maar het contrast loopt ook weer terug, vooral omdat zwart hierdoor grijs wordt. Om dat te herstellen voeg je een Niveaus (Levels) aanpassingslaag toe (Laag, Nieuwe aanpassingslaag, Niveaus) of pas je Niveaus direct op de foto toe. Schuif het linkerschuifje zo ver naar rechts dat het precies op het beginpunt van het histogram aansluit. Daarmee maak je de donkerste pixels van de foto weer helemaal zwart en wordt het infraroodeffect hersteld.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten