Als je flitsfoto's maakt van mensen, zie je vaak die beruchte rode ogen. Photoshop Elements heeft daar een speciaal gereedschap voor, dus dat probleem is zo gefikst. Maar geflitste honden- of kattenogen zijn groen-geel...

Je kent het verschijnsel ongetwijfeld, want elke compactcamera heeft er last van. Je maakt met gebruik van flits een foto iemand, met als gevolg dat diegene op de foto felrode ogen heeft. Dat komt doordat het flitslicht op de bloedvaatjes in de achterkant van het oog valt. Gelukkig heeft Photoshop Elements daar een eenvoudig gereedschap voor. Je trekt even een hokje over de rode pupil, en het programma doet de rest. Simpeler kan niet.

Selectie transformeren

Helaas geldt dat niet voor 'flitsogen' bij foto's van huisdieren. Omdat katten en honden een speciaal vlies achterin het oog hebben om beter in het donker te kunnen zien, geeft dat geel-groene in plaats van rode ogen. Het rode-ogengereedschap werkt dan natuurlijk niet. We moeten het zelf oplossen met wat meer handwerk. We beginnen met het selecteren van een pupil. Daar zijn verschillende methoden voor, dus kiezen we een methode die je misschien nog niet kent.Kies het ronde Selectiegereedschap, zet de Doezelstraal (Feather) op 1 pixel en trek daarmee een rondje rondom de pupil. Het zal niet zo gemakkelijk zijn om een exacte selectie hiermee te maken, maar dat geeft helemaal niet, want dat los je als volgt op. Ga naar Selectie, Selectie transformeren. Je krijgt nu een rechthoekje rondom de selectie te zien. Met de handgrepen op de hoeken kun je de selectie groter en kleiner maken. Als je de cursor binnen de selectie zet, kun je hem ook in zijn geheel verplaatsen. Zo maak je de selectie makkelijk netjes passend, maar erg nauwkeurig hoeft het niet te zijn. Zorg er wel voor dat al het groen binnen de cirkel valt. Dat je ook een stukje van de iris selecteert, is niet erg.

Je hebt nu één pupil geselecteerd. Die kun je nu zwart maken, om daarna het hele proces te herhalen bij de andere pupil. Je kunt ook de andere pupil er eerst bijpakken, zodat de correctie meteen op beide ogen tegelijk gaat. Daarvoor doe je het volgende. Kies Selectie, Selectie bewaren en geef die even een logische naam, bijvoorbeeld Linkeroog. Zet dan de cursor in de selectie en sleep die vervolgens naar het rechteroog. Waarschijnlijk zul je nu opnieuw even Selectie transformeren moeten gebruiken, want de pupillen zullen zelden exact even groot zijn. Als de rechterpupil netjes geselecteerd is, kies je Selectie, Selectie laden. Je krijgt nu een dialoogvenster met een paar opties voor dat laden. Kies Toevoegen aan selectie (Add to selection), zodat de selectie van het linkeroog wordt toegevoegd aan de huidige selectie (van het rechteroog).

Zwart met reflecties

Nu we alleen beide pupillen geselecteerd hebben, is het corrigeren eigenlijk een fluitje van een cent. We willen de kleur eruit halen en we willen dat de pupillen vrijwel zwart worden. Alleen de reflecties moeten bewaard blijven, dus we moeten dit doen op basis van kleur. Kies daarom Verbeteren, Kleuren verbeteren, Kleurtoon/verzadiging (Hue/Saturation) en selecteer Gelen (of Groenen) als kleur. Verschuif de Verzadiging naar -100 om alle kleur te verwijderen en Helderheid ook naar -100 om de pupil niet grijs, maar zwart te maken. Als je nog kleurrestanten ziet, klik dan met het middelste pipetje (met het plusje) op die plekjes om ze alsnog binnen het kleurbereik te brengen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten