Review: Asus ZenBook Pro UX501J

Asus lijkt het 't afgelopen jaar compleet over een andere boeg gegooid te hebben. Het bedrijf lanceert namelijk steeds meer luxere en duurdere modellen laptops, waar het voorheen juist meer probeerde te concurreren in het goedkopere segment. De nieuwste aanwinst van Asus is de ZenBook Pro, die ze zelf zien als geduchte concurrent van de MacBook Pro van Apple.

Het is natuurlijk altijd lastig om een Windows-laptop een concurrent te noemen van een Apple-product, want ze bedienen een andere markt en doelgroep. Toch is die vergelijking wel te begrijpen, zeker als we het uiterlijk van de ZenBook Pro bekijken. Hij is compleet uitgevoerd in een zilvergrijze kleur, heeft mooie afgeronde hoeken en een zeer degelijke en stevige behuizing. Wel is de Zenbook Pro met 2,1 kilo relatief zwaar en dus niet zo heel makkelijk even snel mee te nemen voor onderweg.

Beeldscherm

De Asus ZenBook Pro mag met recht een luxe laptop genoemd worden. Waarom? In de eerste plaats vanwege het beeldscherm. Dit is namelijk een 15,6 inch model met een ultra-hd-resolutie (3840 x 2160). Kortom, de allerbeste resolutie voor het weergeven van ultra-hd-video's, maar ook prima voor de desktop. Het scherm is ook aanraakgevoelig, dus prima te gebruiken voor Windows 8.1 en straks ook Windows 10.

Hardware

Qua hardware heeft Asus ook gekozen voor het meest recente, namelijk een Intel Core i7 i7-4720HQ op 3,6 GHz, 16 GB geheugen, een grafische chip van Nvidia (GeForce GTX 960m met 4GB GDDR-videogeheugen) en een snelle ssd van Sandisk. Die laatste vinden we overigens wel wat krap bemeten, hij biedt een opslagcapaciteit van slechts 256 GB. Voor een laptop van dit kaliber mogen we wel een exemplaar met meer opslagcapaciteit verwachten, zeker met al die rekenkracht en dus uitstekend geschikt is voor zware taken als videobewerking en gamen. Er is echter ook een ZenBook Pro beschikbaar met een 128 GB ssd een een 1 TB conventionele harddisk.

Uithoudingsvermogen

De Asus beschikt over een interne accu die niet zomaar is te vervangen. De 9600KWh accu biedt volgens Asus een werktijd van zo'n zes uur, maar in de praktijk kwamen wij uit op ongeveer vijf uurtjes. Daarbij werd de ZenBook Pro vooral gebruikt voor het kijken van films en het spelen van een aantal games, maar bij gewoon gebruik zal de laptop het wel wat langer uithouden.

Gelikt

Zoals gezegd heeft deze Asus veel weg van een MacBook Pro, zeker als we naar het uiterlijk kijken. Eigenlijk overtreft deze Asus de Apple-variant, want de resolutie is bijvoorbeeld veel hoger. De grootste MacBook Pro (15 inch-model) gaat tot slechts 2880 x 1800, maar beschikt dan wel weer over de zeer scherpe Retina-techniek. Toch biedt deze Asus ook voldoende functies die deze laptop net even een tikje beter maakt. Bijvoorbeeld de zeer krachtige Nvidia-chip die ook via de externe hdmi- of DisplayPort-aansluiting beelden op hoge resolutie naar monitoren en tv-schermen kan sturen. Verder beschikt de Asus over drie usb 3.0-poorten voor de snelle overdracht van data (bijvoorbeeld voor een vanwege de weinige opslagruimte bijna verplichte externe harde schijf). Eindelijk is dan ook de oudere usb 2.0-bus verdwenen en wordt er op deze Zenbook alleen maar gebruik gemaakt van de snelle usb-standaard.

Een fysieke netwerkaansluiting ontbreekt (daar is de laptop net iets te dun voor), maar met het bijgeleverde verloopkabeltje kun je deze laptop via de usb 3.0-poort alsnog op een vaste netwerkaansluiting koppelen. Fijn dat de verloopadapter erbij is geleverd, dat zie je lang niet altijd. En wie gebruikmaakt van draadloos internet: deze laptop biedt de nieuwste wireless ac-standaard, alsmede 802.11b/g.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Zeer mooi display

Degelijk en stevig model

Prettig toetsenbord

Minpunten

Weinig opslagruimte

Relatief zwaar

Conclusie

De Asus ZenBook Pro is wat ons betreft een van de mooiste Windows-laptops die we in handen hebben gehad. Hij is zeer mooi afgewerkt, heeft een mooi ultra-hd-scherm en is stevig en degelijk in gebruik. Het aanraakscherm en de snelle grafische Nvidia-chip zijn mooie extra's, maar we vinden het jammer dat de ssd-schijf wat aan de krappe kant is op het door ons geteste model: 500 GB was beter geweest, desnoods met een tweede standaard harddisk erbij. Zeker voor de prijs (€ 1729,-) had er wat ons betreft niet bezuinigd mogen worden op de opslagruimte....
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten