Dynabook Portégé X30L review - Vederlicht en robuust

De Dynabook Portégé X30L-G weegt nauwelijks 870 gram en is volgens standaardtests van het Amerikaanse leger toch zeer robuust. Volgens de fabrikant is het ‘s werelds lichtste 13inch-notebook ooit. Maar zijn uitrusting en prestaties ook op niveau? Lees het in dezeDynabook Portégé X30L review.

Dynabook Portégé X30L

8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Zeer draagbaar
  • Snelle ssd
  • Wifi 6
  • Minpunten
  • Prijzig

De Dynabook Portégé X30L is verkrijgbaar met verschillende uitrustingsniveaus; prijzen starten bij 1.600 euro. Deze ‘lichtste 13,3inch-laptop ter wereld’ (aldus de fabrikant zelf) weegt slechts 870 gram en is effectief zeer gemakkelijk met één hand vast te houden. Sommige tablets wegen zelfs meer! Wij testen de X30L-G-11E die alles in huis heeft wat je van een high-end laptop verwacht. Deze notebook voldoet trouwens aan de Microsoft Modern Device-vereisten en is dus voldoende krachtig om vlot Windows 10 te draaien.

Dit is overigens een kleine, maar géén twee-in-een of convertibele laptop. Het design is dat van een traditionele subnotebook. Het fhd-beeldscherm is trouwens niet aanraakgevoelig.

De onyx-blauwe behuizing van de Dynabook Portégé X30L is gemaakt van licht, maar sterk magnesium. Dynabook heeft de behuizing succesvol onderworpen aan diverse MIL-STD 810G-tests die de robuustheid controleren. De behuizing heeft enkele champagnekleurige accenten (schermscharnieren, onderkant van het aanraakvlak en rond de stroomknop rechts boven het toetsenbord) die het geheel een elegante uitstraling geven. Maar het is vooral het lage gewicht dat opvalt wanneer je deze laptop voor het eerst gebruikt.

De behuizing buigt noch zakt door, ook niet tijdens het typen. Op het chicklet-type toetsenbord is het vlot en snel met tien vingers tikken. Wel zijn de toetsen relatief klein. Dat geldt vooral voor de functietoetsen, de Enter-toets en de navigatietoetsen die je direct (dus zonder Fn-combinatie) kunt gebruiken.

De enige uitzonderingen hierop zijn de End- en Home-toetsen die ietwat onhandig naast de rij met kleine functietoetsen bovenaan zijn geplaatst. Het toetsenbord is overigens verlicht, maar de verlichting start pas wanneer je een toets aanraakt (of de laptop inschakelt) en stopt automatisch als je ze enkele seconden lang niet aanraakt. Er is geen functietoets om dat te regelen.

Specificaties en aansluitingen

De Portégé X30L-reeks gebruikt tiende-generatie Intel Core-processoren. In ons testmodel is dat een Intel Core i7. De verschillende modellen verschillen verder vooral op het gebied van hoeveelheid ram en opslagruimte. De overige specificaties zijn identiek. Ons testmodel had 24,5 GB ram en een Intel-ssd van 1 TB met 32 GB Intel Optane-geheugen. Na ingebruikname is daarvan nog 888 GB vrije ruimte over. Bijzonderheid: 8 GB ram is vast op de hoofdkaart gesoldeerd. Daarnaast is er één geheugenkaartsleuf, waarin in ons testexemplaar een geheugenlatje van 16 GB was gemonteerd.

Ondanks de kleine, platte behuizing heeft deze laptop voldoende poorten, waaronder drie usb3.0-poorten, waarvan één type-c met ondersteuning voor opladen en displayport-video. Daarop past uiteraard ook een optioneel verkrijgbare hub.

Dynabook zelf heeft zes verschillende ‘Dynadocks’ (usb-hubs) in de aanbieding. Bovendien heeft het verschillende compacte reisadapters, bijvoorbeeld om een vga-videopoort toe te voegen. Gigabit-lan, hdmi, 3,5mm-audio, kabelslotvoorziening en micro-sd-kaartlezer zijn standaard aanwezig.

De Intel 802.11ax-module is klaar voor wifi 6 en ondersteunt bluetooth 5.0. Een Windows Hello-compatibele vingerafdruksensor en infrarood-webcamera (met twee microfoons) zorgen in combinatie met een tpm2.0-module en een geëncrypteerd bios voor de nodige beveiliging.

De compacte usb-lader (met los te koppelen stroomkabel) ondersteunt het snel laden van de Portégé in 4,5 uur voor een maximale autonomie van 14,5 uur en een realistische autonomie van 9,5 uur (volgens Dynabook zelf). Een halfuur laden levert een autonomie tot vier uur op.

Energiezuinig

Het niet-reflecterende en niet-aanraakgevoelige lcd-scherm (13,3-inch / 33,8 cm) is een product van Sharp, moederbedrijf van Dynabook. Het gaat hier om een IGZO-scherm (full hd), een schermtechnologie die een hoge helderheid toelaat (470 nits in dit geval) bij een verminderd stroomverbruik. Ook zijn IGZO (Indium Gallium Zinkoxide)-panelen lichter dan de aSi (amorf siliconen) lcd-panelen waarvan tft-schermen meestal zijn gemaakt.

Het verschil zit hem, zonder er dieper op in te gaan, in een bijzonder type transistor dat wordt gebruikt in de tft-laag. Het lichtere, energiezuinigere lcd-scherm heeft een extra gunstige invloed op het totale gewicht en het stroomverbruik van de Portégé X30L.

In de UL Futuremark PCMark 10-batterijtests noteerden wij een autonomie van bijna tien uur tijdens kantoorwerk, bijna zevenenhalf uur bij het bekijken van video’s en nipt tweeënhalf uur tijdens het spelen van games. Dat stemt grotendeels overeen met wat Dynabook zelf vermeldt. Een flinke werkdag moet deze accu het gemakkelijk kunnen uithouden. De overige prestaties zijn wat je mag verwachten van het uitrustingsniveau. De Intel Octane-ssd presteert overigens opvallend sterk.

Conclusie

De Dynabook Portégé X30L is een vederlichte, maar stevige laptop die goed presteert. De ssd-prestaties zijn zelfs uitstekend. Positief is ook het grote aantal poorten, waaronder een gigabit-ethernetpoort, iets wat dezer dagen steeds zeldzamer wordt bij laptops. Miniaturisatie heeft natuurlijk zijn prijs: goedkoop is deze superdraagbare notebook logischerwijs niet.

Geschreven door: jozef-schildermans op

Category: Review, Notebooks

Tags: laptop, dynabook