Acer Aspire 5 review - Compacte 15,6-inch laptop

© PXimport

Acer Aspire 5 review - Compacte 15,6-inch laptop

Geplaatst: 3 mei 2021 - 06:38

Aangepast: 17 november 2022 - 10:40

Redactie ID.nl

De nieuwe generatie Acer Aspire 5 (A515-56-55LT) is een naar verhouding compacte 15,6 inch-Windows-laptop met een volwaardig toetsenbord. Er zit zelfs een (weliswaar vrij smal) apart numeriek gedeelte op. Maar presteert deze betaalbare notebook ook goed? Lees het in deze Acer Aspire 5 review.

De nieuwste generatie van de Acer Aspire 5 heeft Tiger Lake Intel Core-processors van de elfde generatie met 16 GB intern geheugen en geïntegreerde Iris Xe-graphics, die twee keer zo snel presteren als de vorige generatie. Concreet betekent dit dat zelfs vrij intensieve 3D-games speelbaar zijn op Full-HD-resolutie, met medium kwaliteitsinstellingen. Titels als Borderlands 3, Doom Eternal, Battlefield 5 en Far Cry New Dawn zijn speelbaar op 30 fps, terwijl minder belastende titels zoals Fortnite en GTA V tot 60 fps halen. 

Populaire multiplayergames als Counter-Strike: Global Offensive of League of Legends halen zelfs meer dan 100 fps. Intels Tiger Lake-laptops brengen daarmee voor het eerste 3D-gaming binnen het bereik van de gewone consument, die geen duizend euro of (veel) meer wil besteden aan een echte gaming-laptop.

De nieuwe Acer Aspire 5 heeft gelukkig een vergelijkbaar prijskaartje als de vorige generatie en mag je dus omschrijven als een betaalbare laptop, met een adviesprijs die net onder de zevenhonderd euro blijft. Mede dankzij de snellere graphics presteert deze nieuwe generatie wél ettelijke procenten sneller dan zijn voorganger.

Het ultradunne ontwerp van de houtskoolzwarte kunststoffen behuizing (alleen de klep achter het scherm is van aluminium gemaakt) geeft deze vrij brede laptop, die 1,9 kilo weegt, een redelijk slank uiterlijk mee. De randen rond het Full-HD-ips-scherm van 15,6 inch zijn trouwens redelijk smal.

De hardware

Dankzij de breedte van iets meer dan 36 cm past er een volwaardig, verlicht chiclet-type toetsenbord in de behuizing, met een complete verzameling navigatietoetsen (geen geklungel met Fn-toetscombinaties) en een apart, weliswaar relatief smal, numeriek gedeelte. Werk je veel met cijfers, dan is dat toch een zeer handige voorziening.

De polssteunen zijn ruim bemeten en hetzelfde geldt voor het multitouch-aanraakvlak. De stroomtoets zit rechts van de bovenste rij functietoetsen. Als je het scherm iets naar achteren kantelt (dat kan tot zo’n 135 graden), komt het toetsenbord lichtjes naar boven, voor een meer ergonomische typehouding.

 

© PXimport

Het ruim bemeten toetsenbord typt comfortabel. Ons enige puntje van kritiek is dat de Entertoets relatief klein is uitgevoerd: wel breed, maar niet hoog. Acer koos ervoor om een aparte Backspace-toets te maken van de bovenkant van de (al dan niet omgekeerde) L-vorm die een ‘traditionele’ Entertoets meestal heeft.

De Acer Aspire 5 is ruim voorzien van usb 3.1 gen 1 (5 Gbit/s) type a-, type c- en andere poorten; er zit zelfs een volwaardige gigabit-ethernetpoort op, meer en meer een zeldzaamheid bij moderne laptops. De behuizing is te dun om een traditionele ethernetpoort in aan te brengen. Daarom moet je een klepje naar onderen trekken om een netwerkkabel in deze laptop te steken. De HD-webcam in de bovenste schermrand heeft twee microfoons voor een betere verstaanbaarheid, maar geen privacy-functie.

Het Windows HRD-compatibele scherm is zeer helder, maar standaard is de achtergrondverlichting wat ons betreft te hoog ingesteld, waardoor beelden een melkachtige zweem krijgen. Die helderheid kun je gelukkig snel bijregelen met kleine functietoetsen in de bovenste toetsenrij, of permanent lager instellen via het Energiebeheer van Windows 10. 

Videobeelden zien er redelijk goed uit, op voorwaarde dat je Windows-HDR correct kalibreert. De melkachtige zweem kregen we toch niet helemaal weg. We beoordelen de schermkwaliteit daarom als adequaat in plaats van uitstekend.

Software en prestaties

Acer Care Center centraliseert hulpprogramma’s voor het updaten, optimaliseren en controleren van de laptop. Het bevat ook ondersteuningsinformatie. Deels verwijzen de menu’s je gewoon door naar de in Windows 10 ingebouwde hulpmiddelen. Essentiële updates worden normaal gesproken automatisch toegepast, maar dit automatisme kun je uitschakelen. Veel overbodige software staat er niet op deze pc, maar Acer JumpStart toont wel af en toe pop-ups met ‘aanbiedingen’ van games en dergelijke. Ook die kun je gelukkig uitschakelen.

Norton Security Ultra is eveneens vooraf geïnstalleerd, maar de gratis proefperiode duurt slechts een maand. In de praktijk werkt de ingebouwde Windows-beveiliging even goed en die is gratis, dus je kunt dit beveiligingsprogramma net zo goed verwijderen. Honderd gigabyte gratis opslag bij Dropbox die een jaar geldig is, is in de prijs inbegrepen.

 

© PXimport

Volgens Acer gaat de 45 Wh-accu acht uur mee op een lading bij normaal gebruik. Dat lijkt te kloppen met onze metingen. De overige prestaties zijn in overeenstemming met wat je mag verwachten van de gebruikte cpu, gpu en ssd, waarbij we toch nog eens willen benadrukken dat de nieuwe Aspire 5 met zijn Intel Core-i5 van de elfde generatie bijna twee keer zo snel is in de grafische benchmarks als zijn voorganger met Intel Core-i5 van de tiende generatie. De geïntegreerde Intel Iris Xe-graphics blijkt dus zeker een flinke verbetering.

Conclusie

De nieuwe generatie Acer Aspire 5 A515-56-serie (er bestaan verschillende modellen naast het door ons geteste model) is een flinke verbetering vergeleken met het vorige model, vooral dan grafisch en dit dankzij de elfde generatie Intel Core-cpu met geïntegreerde Iris Xe-gpu. De positieve eigenschappen van deze betaalbare laptop voor algemeen gebruik blijven behouden. Het apparaat is ruim voorzien van poorten, biedt voldoende opslagruimte en de accu houdt het een werkdag vol. Alleszins het overwegen waard, dus!

9,0

Ons oordeel

Pluspunten

Betaalbaar

Intel Iris Xe-graphics

Gigabit-ethernetpoort

Minpunten

Geen geheugenkaartlezer

Laptop laadt geen usb-c

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten