Waarom Nederland het beste land voor programmeurs is

Maak een LinkedIn-profiel aan waarop je aangeeft programmeur te zijn, zet erbij welke talen je meester bent en je kunt rustig achterover hangen terwijl je inbox volstroomt met berichten van recruiters. Het is op de Nederlandse arbeidsmarkt geen probleem om een baan als developer te vinden. Sterker nog, Nederland is voor programmeurs bij uitstek een heel aantrekkelijk land

In een rapport van Businessfibre is te lezen dat Nederland hét land is om programmeur te zijn, gebaseerd op het aantal banen versus het aantal inwoners. Op de tweede en derde positie staan Ierland en de Verenigde Staten. We schreven al eerder over de staat van de IT-banen in Nederland. Voor elke vijftien junior-posities in de IT is er in ons land maar één IT’er beschikbaar. Eind 2018 werkten er zo’n 377.000 mensen binnen de informatietechnologie. Dat is te weinig.

Hoewel het een groot voordeel is voor de onderhandelingspositie van ontwikkelaars, is het problematisch dat de staat van IT zo gesteld is. Zo wil onze overheid veel hoger inzetten op de toepassing van kunstmatige intelligentie. In een brief die vorige week aan de Kamer is gepresenteerd door staatssecretaris Mona Keijzer is te lezen dat de investeringen van de overheid in AI dubbel zo hoog moeten worden dan nu.

Dat betekent dat er in 2020 128 miljoen euro vrijgemaakt moet worden voor de technologie, willen we Nederland op de kaart zetten op dit gebied. Er lijken bij de overheid daarmee nog meer banen vrij te komen voor IT’ers. Er zal worden onderzocht hoe kunstmatige intelligentie beter kan worden ingezet bij defensie, scholen en in de gezondheidszorg.

Amsterdam als uitvalsbasis

Veel ontwikkelaarsbanen ontstaan echter door buitenlandse bedrijven, die Nederland - met name Amsterdam en andere grote steden - erg interessant vinden. Dat komt omdat we in dit land bijna allemaal Engels kunnen spreken en het land vrij kleinschalig is, waardoor een eventuele verhuizing vanuit het buitenland naar Nederland geen al te overweldigende ervaring is. Bovendien is Amsterdam nu eenmaal een populaire hub voor expats. Het is de ‘poort’ naar de rest van Europa en het is een aantrekkelijke wereldstad waar alles binnen handbereik is.

Er is nog een andere reden waarom ons land zo aantrekkelijk is voor ontwikkelaars. We zijn een goed bekabelde regio. Die kleinschaligheid zorgt ervoor dat onze digitale infrastructuur helemaal in orde is met een gemiddelde internetsnelheid van 40,21 Mbit per seconde. Er zijn nagenoeg geen locaties in Nederland te vinden waar geen internetdekking is, er wordt volop geëxperimenteerd met 5G en de aanleg van glasvezel groeit gestaag. In februari werd gemeld dat er al ruim drie miljoen mensen zijn aangesloten op glasvezel, al heeft niet iedereen nog een glasvezelabonnement.

Kies je programmeertaal slim

Denk je erover om je te laten omscholen tot programmeur? Dat is een verstandige keuze, want daarmee zal je de komende jaren waarschijnlijk niet zonder baan komen te zitten. Maar in welke programmeertaal specialiseer je je dan? Volgens Businessfibre ben je het beste af als je je richt op een programmeertaal als Python, Scala, Rust, Swift, Elixir of R. Die talen worden steeds vaker gezocht, terwijl Javascript, C#, Ruby, PHP, C++ en SQL minder en minder worden gezocht.

Scala en Elixir lijken bovendien het meeste geld in het laatje te brengen. De salarissen voor deze programmeertalen ligt in Amerika rond de ton per jaar. In Nederland verdient een programmeur (onafhankelijk van programmeertaal) maandelijks gemiddeld 3.350 euro, maar dat kan oplopen als er nog meer banen komen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten