}
abonneren

Waarom Apple TV+ een aanwinst kan zijn in Nederland

Als je kijkbuisbehoeften al geheel verzadigd zijn door Netflix en Videoland, dan heb je bij de aankondiging van Apple TV+ waarschijnlijk verzucht: “Nog een streamingdienst?” Een eigen streamingdienst van Apple, dat is echter iets dat we best goed kunnen gebruiken in Nederland. En dan wel om deze vijf redenen.

1 - Er zijn veel Apple-fans in Nederland

Gelukkig voor Apple zijn er in Nederland relatief veel Apple-gebruikers: iPhones marktaandeel in Nederland werd een jaar geleden nog op 30% gemeten, met vooral grote populariteit onder jongeren (52% van de jongeren tussen de 12 en 20 jaar heeft er volgens onderzoek een).

Apple TV+ is in eerste instantie alleen te bekijken op Apple-apparaten. In eerste instantie zijn dat alleen iPhone en iPad, maar het is de bedoeling dat MacOS en bepaalde smart-tv’s het ook moeten kunnen. In dat laatste geval zijn het dus niet per se apparaten van Apple zelf. Juich echter niet te vroeg als je Android-fan bent: op Android-telefoons en -tablets hoef je geen Apple TV+ te verwachten.

2- Eindelijk een grote concurrent voor Netflix

In Nederland zwaait Netflix redelijk de scepter als het gaat om wie de meest populaire streamingdienst is, maar zeker nu er meer concurrentie komt, kan de rode N het beste niet teveel achterover gaan hangen. Netflix moet met goede originele films en series blijven komen, wil het de grootste blijven.

Er is nu in Nederland eigenlijk te weinig grote concurrentie voor Netflix. We hebben HBO, wat qua content nog wel interessante originele series heeft, maar dat inmiddels ook te snel te veel content aanbiedt zoals Netflix, waardoor de kwaliteit ervan achteruit gaat. Er is Videoland, dat meer geënt is op Nederlandse producties, en Amazon Prime, Film1, NLziet en Ziggo Movies & Series XL. Nu Apple TV+ (maar ook straks bijvoorbeeld Disney+) naar Nederland komen, zal Netflix ook harder zijn best gaan doen zich voor je te winnen.

3- Meer keuze in diensten

Het hoeft overigens niet zo te zijn dat Apple TV+ Netflix wegvaagt. Veel consumenten hebben er geen probleem mee om lid te zijn van meer dan een dienst. Zo zijn er diverse mensen die zowel een HBO-abonnement hebben als Netflix.

Dat je Netflix-accounts ook nog kunt delen, waardoor je met een gezin maar een paar euro per maand per persoon betaalt, maakt het nog aantrekkelijker om er een streamingabonnement bij te nemen. We weten op dit moment nog niet wat de kosten zijn voor Apple TV+, maar in ieder geval is het weer een dienst meer om uit te kiezen.

4 - Meer exclusieve, Amerikaanse content

De reden dat mensen extra streamingdiensten nemen, is vaak omdat daar content exclusief verkrijgbaar is. Denk bijvoorbeeld aan HBO. Veel mensen nemen er een abonnement op omdat ze toch Game of Thrones niet willen missen, waar iedereen het steeds over heeft. Netflix had zo’n zelfde succes met bijvoorbeeld House of Cards. Apple heeft al een aantal projecten lopen waarvan veel wordt verwacht. Zo wordt er veel geld gestoken in een reboot van Amazing Stories (door Spielberg), The Morning Show (een comedy-drama met Jennifer Aniston) en twee docu’s van Oprah Winfrey.

Het is alleen de vraag of Apple TV+ uiteindelijk niet HBO achterna gaat, beginnend met een klein aantal grote, kwalitatief sterke producties om vervolgens toch te verzanden in kwantiteit boven kwaliteit. Wat Apple in ieder geval niet heeft, in tegenstelling tot Netflix? Dat is de optie om content van derden te streamen. Apple belooft dat het alleen Apple Originals zijn die je via de dienst te zien krijgt.

5 - Een heleboel celebrities

Het klinkt misschien vreemd, maar het feit dat er bij de aankondiging van Apple TV+ allerlei bekende sterren waren, maakt Apple TV+ een aanwinst. Let hierbij goed op de beroemdheden die zijn geselecteerd: een van de grootste sci-fi/familiefilmregisseurs allertijden, Steven Spielberg, en een van de vrouwen waarvan haar mening alleen al door een enorme groep mensen blindelings wordt gevolgd: Oprah Winfrey. Maar bijvoorbeeld ook Jennifer Aniston en Reese Witherspoon, twee actrices die bekendstaan om het feit dat ze heel toegankelijk en ‘likeable’ zijn.

Sowieso lijkt het een wat positievere, familievriendelijkere inslag te hebben dan het wat minder kuise HBO en het af en toe ook erg het randje opzoekende Netflix. Apple steekt twee miljard dollar in Apple TV+ dit jaar, als we de geruchten mogen geloven, wat betekent dat het aardig wat grote namen aan zich kan binden die zich al hebben bewezen, maar die ook nog eens een groot aantal volgers hebben.

Kortom, Apple TV+ kan het streaminglandschap in Nederland wel degelijk verbreden. Het wordt verwacht in de tweede helft van 2019.

Geschreven door: Laura Kempenaar op

Category: Nieuws, Streaming media

Tags: Apple, Streaming

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI