Waarom Apple en Google samenwerken tegen corona

© PXimport

Waarom Apple en Google samenwerken tegen corona

Geplaatst: 23 april 2020 - 06:00

Aangepast: 17 november 2022 - 08:58

Laura Jenny

Het coronavirus heeft de hele wereld al maanden in zijn greep. Zodanig, dat zelfs de grootste, rijkste en volop concurrerende techbedrijven Google en Apple de handen ineenslaan om te helpen in de strijd tegen dit dodelijke virus.

De twee techbedrijven gaan niet zelf een app maken, maar stellen als het ware technologie beschikbaar die als basis kan dienen voor apps die overheden maken. Apps waarin je kunt registreren hoe je je voelt en waarin je kunt zien of je in de buurt bent geweest van iemand met corona. De reden dat Apple en Google zich hiermee bemoeien, is om te zorgen deze technologie zowel op Android-telefoons als iPhones werkt en dan vooral: met elkaar. Normaliter maken telefoonmakers van iPhones en Android-toestellen het juist erg lastig om de twee besturingssystemen met elkaar te laten praten.

Het coronavirus zet deze gang van zaken op zijn kop. Via de technologie die Apple en Google beschikbaar maken, maakt je telefoon een soort geheime brug met telefoons in de nabije omgeving, die vervolgens met elkaar uitwisselen of hun eigenaar corona heeft. Maar ook als een toestel-eigenaar pas dagen nadat die bluetooth-connectie tot stand kwam aangeeft dat hij of zij corona heeft, dan kan jouw toestel alsnog een seintje krijgen dat je in contact bent geweest met iemand die de ziekte heeft. Of tenminste, dat je hier dichtbij bent geweest.

Geheime brug

waar Apple en Google nodig zijn. Zij moeten het technisch mogelijk maken dat telefoons zo werken. De privacy hoeft volgens experts niet in het geding te komen, juist omdat er door bluetooth te gebruiken mogelijk minder informatie op overheidsservers hoeft te staan. Het gaat om versleutelde informatie die elk kwartier wijzigt en wordt verwijderd als de incubatietijd voorbij is. Tenzij je zelf aangeeft dat je het oké vindt als de gegevens in de cloud worden opgeslagen voor onderzoek natuurlijk. Als in zo’n overheidsapp een melding krijgt dat je mogelijk met iemand in aanraking bent geweest die inmiddels corona heeft, dan staat er bovendien niet in die melding wie dat was.

Er wordt geen tijd, geen locatie en geen enkel gegeven gedeeld waaruit je zou kunnen opmaken wanneer je langs deze persoon bent gelopen of wie dit is. Het is ook niet te traceren op welke afstand iemand liep, wat betekent dat je op basis van je smartphone geen boete kunt krijgen wanneer je niet 1,5 meter afstand houdt. De techbedrijven hopen met dit initiatief veel overheden en uiteindelijk mensen te helpen, zodat we zo snel mogelijk weer normaler kunnen gaan leven.

 

© PXimport

Basis voor apps

De meeste mensen op de wereld hebben toegang tot ofwel de Apple App Store of de Google Play Store, waardoor Apple en Google met hun initiatief in één keer een groot deel van de wereldbevolking kunnen bereiken. Dit zijn immers de appstores waaruit je ook apps download voor je smartphone en deze zijn vaak ingebakken in het besturingssysteem iOS of Android. Overheden kunnen hun app in deze winkels zetten.

De corona-apps die volgen zijn niet verplicht om te downloaden. Je kiest zelf of je ze uit deze virtuele winkels haalt. Een nadeel van de bluetooth-mogelijkheid is dat deze niet beschikbaar voor telefoons die draaien op Android 5 en lager. Je moet dus Android 6, 7, 8, 9 of 10 op je toestel hebben om het te kunnen gebruiken.

Waarschijnlijk zal deze samenwerking der giganten ook invloed hebben op de app die er voor ons land wordt ontwikkeld door de overheid. Sterker nog, de samenwerking is onder andere gestart vanuit de noodzaak overheden te helpen met technische problemen waar men tegenaan loopt bij het maken van ‘lokale’ corona-apps. De technische mogelijkheid met bluetooth moet dan ook al in mei realiteit worden. Dat wordt via een API (een technische tool voor applicatiebouwers) dan verspreid. Hierop kunnen de bouwers hun apps opbouwen. Dat betekent dus wel dat we er nog even op moeten wachten, nog los van hoe we in Nederland überhaupt aan een eigen app gaan komen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten