Vodafone Smart Platinum 7 ontmaskerd als Alcatel Idol 4S

‘Designed by Vodafone’ staat achterop de Vodafone Platinum 7, maar in hoeverre is dat waar? PCM legde dit toestel onder de loep en ontdekte dat we hier eigenlijk te maken hebben met een Idol 4S van Alcatel.

Vodafone stuurde ons de Smart Platinum 7, een toestel waarvan de achterkant vermeldt dat het toestel ontworpen is door Vodafone. Vodafone Nederland noemt de Smart Platinum 7 op zijn YouTube-kanaal een ‘uniek design’. En toegegeven: de Vodafone Smart Platinum 7 mag er zijn. Het ontwerp is misschien een beetje saai, lelijk is het toestel beslist niet en het is degelijk gebouwd. 

Vodafone  Smart Platinum 7: de specs

De achterkant is afgewerkt met krasbestendig Gorillaglas waaronder een fraai carbonachtig patroon zichtbaar is. Op die achterkant is behalve een 16megapixel-camera een vingerafdrukscanner geplaatst. Ook het scherm zelf is afgewerkt met Gorillaglas. De rand is vervaardigd uit aluminium. 

Het scherm, toch één van de belangrijkste onderdelen van een smartphone is erg goed. Het 5,5inch-scherm maakt gebruik van AMOLED-technologie en heeft een resolutie van 2560x1440 pixels. Binnenin draait de Vodafone op een Qualcomm Snapdragon 652. Dat is niet de allersnelste SoC die Qualcomm voor smartphones beschikbaar heeft, maar langzaam kunnen we hem zeker niet noemen. In combinatie met 3 GB RAM levert de SoC een soepele en vlotte ervaring.

De Smart Platinum 7 heeft 32 GB opslaggeheugen, maar is ook voorzien van een microSD-kaartslot zodat je meer opslag kunt toevoegen. Het toestel draait op Android 6.0.1 Marshmallow. Prettig is dat Vodafone vrijwel niet heeft gesleuteld aan Android. Voor de 399 euro die Vodafone los vraagt voor de Smart Platinum 7 is het al met al een net toestel.

Speuren in de handleiding

Maar wie heeft het toestel nu echt gemaakt? De speurtocht begint natuurlijk bij het toestel zelf. We duiken als eerste in de instellingen van Android. Het modelnummer is de VFD 900, een aanduiding die duidt op Vodafone en waar we niet veel verder mee komen. Via de instellingen achterhalen we het MAC-adres van de wifikaart. Dit MAC-adres blijkt uitgegeven te zijn door TCT Mobile Ltd. 

In de handleiding vinden we een bekende naam terug: TCT Mobile?

Van het doosje worden we verder niet heel veel wijzer, maar de handleiding biedt wel aanknopingspunten. Op de vierde pagina staat datzelfde TCT Mobile vermeld als partij die verklaart dat de VFD 900 type IDOL4 S VF voldoet aan alle geldende richtlijnen en normen. We bladeren nog even door en zien op de laatst

De pagina dat niet Vodafone maar TCL Communication Ltd. met als geregistreerd handelsmerk Alcatel de fabrikant is. In diezelfde handleiding vinden we eveneens een link naar de plek waar we de broncodes kunnen downloaden. Deze wordt gehost op de bekende dienst SourceForge. Daar zien we wel direct iets wat onze aandacht trekt: niet Vodafone, maar Alcatel is de uploader van de broncode. 

Aha, Alcatel

Alcatel is een naam die ons direct bekend in de oren klinkt. Van oorsprong was dit een Franse telecomfabrikant, maar het smartphonemerk Alcatel is tegenwoordig onderdeel van de Chinese elektronicafabrikant TCL Corporation. TCL Communication Technology Holdings of TCT is een dochterbedrijf van de TCL Corporation.

TCT brengt toestellen onder de eigen merken Alcatel en TCL op de markt. Het merk Alcatel is gereserveerd voor de internationale markt, terwijl het merk TCL in thuisland China gebruikt wordt. Sinds 2009 treedt TCL ook als ODM voor andere merken op. Op de website van het bedrijf vinden we dat TCL als ODM opereert voor Vodafone, Orange en Kurio.

Het verschil tussen OEM en ODM

Veel merken maken gebruik van andere bedrijven om een door hen ontworpen product produceren. Zo maakt bijvoorbeeld Apple zijn iPhones niet zelf, maar gebruikt het een partij als Foxconn om de smartphones daadwerkelijk te fabriceren. Foxconn is in dat geval de OEM of Original Equipment Manufacturer. Andere bekende OEM’s zijn Quanta Computer en Pegatron. Wanneer een merk gebruikmaakt vaneen OEM-fabrikant, dan liggen de rechten voor het ontwerp bij de opdrachtgever. De OEM wordt puur gebruikt als fabrikant. 

Foxxcon, niet Apple, is de OEM van de iPhone

Een stapje verder gaat een ODM, dat staat voor Original Design Manufacturer. Dit zijn overigens veelal dezelfde ‘fabrieksmerken’ als OEM-fabrikanten. Wanneer een bedrijf echter optreedt als ODM, dan komt het basisontwerp vanuit de ODM zelf. Een Foxconn of Quanta Computer ontwerpt dan een bijvoorbeeld een laptop. Fabrikanten kunnen die laptop dan gebruiken als basis voor de laptops die ze uiteindelijk aan de consument verkopen. De rechten voor het ontwerp liggen dan echter bij de ODM. 

De Idol 4S en de verschillen

De IDOL 4S is een toestel dat Alcatel daadwerkelijk zelf op de markt brengt. Deze IDOL 4S ziet er niet precies hetzelfde uit als de Vodafone Smart Platinum 7, maar het is wel duidelijk dat het om hetzelfde toestel gaat. Qua specificaties komt dit toestel overeen en ook de vormgeving lijkt heel sterk op de Smart Platinum 7. Alcatels originele IDOL 4S is net even anders afgerond. Wel is ook de ‘echte’ vervaardigd uit een metalen frame dat is afgewerkt met een glazen achterkant. 

© PXimport

De IDOL 4S bevat in Europa geen vingerafdrukscanner, heeft dat onderdeel in de Verenigde Staten weer wel. Qua plaatsing van de knoppen zijn er wel verschillen. De IDOL 4S heeft een ronde Boom key min of meer op de plek waar de Smart Platinum 7 de aan/uit-schakelaar heeft zitten. De Boom key op de IDOL 4S is een knop die je zelf kunt instellen en bijvoorbeeld kunt gebruiken om de camera te starten. 

Ook de Vodafone Smart Platinum 7 heeft een cameratoets die je zelf kunt instellen. Maar die zit dan weer aan de andere kant. Op de IDOL 4S doet deze knop overigens dienst als aan/uit-schakelaar. Kortgezegd kunnen we zeggen dat op de Vodafone Smart Platinum 7 de  functionaliteit van de twee knoppen van de originele IDOL 4S is omgedraaid. 

Conclusie

Het is gelukt, de Vodafone Smart Platinum 7 is ontmaskerd en blijkt eigenlijk een Alcatel IDOL 4S te zijn. Helemaal identiek is het toestel overigens niet, in detail verschilt het ontwerp en strikt genomen is het ontwerp daarmee natuurlijk van Vodafone. Vodafone is overigens niet heel geheimzinnig over de samenwerking, uiteindelijk staat het allemaal netjes in de handleiding.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten