Vliegtuigen zijn te kapen met Android

Op de Hack in the Box-conferentie die gehouden werd in Amsterdam is gebleken dat bijna alle soorten vliegtuigen te kapen zijn met een simpele Android-smartphone en een app. D66 gaat kamervragen stellen naar aanleiding van dit zorgwekkende nieuws.

Momenteel vindt de Hack in the Box-conferentie plaats in het Amsterdamse Okurahotel. De Spaanse beveiligingsexpert Hugo Teso doet hier uit de doeken hoe een vliegtuig kan worden gehackt met behulp van een Android smartphone en een speciale app. Dit is een zeer verontrustende ontwikkeling als dit waar is. D66 gaat Kamervragen stellen.

Beveiligingsexpert Hugo Teso heeft drie jaar onderzoek gedaan naar de beveiliging in de luchtvaart. Veel boordcomputers van vliegtuigen draaien met gedateerde software. De Spaanse onderzoeker claimt dat hij de systemen van een vliegtuig volledig kan overnemen. Hij heeft zijn methodes getest in een laboratorium voorzien van virtuele vliegtuigsystemen. Teso heeft het maar niet getest op echte vliegtuigen. De luchtvaarttechnologie schafte hij aan via Ebay.

Onbeveiligd communicatiesysteem

De hack maakt misbruik van het onbeveiligde ACARS systeem dat wordt ingezet bij de communicatie tussen de luchthavens en vliegtuigen. Zo zegt Teso kunnen inbreken in het computersysteem van het vliegtuig en Flight Management System data te kunnen uploaden. De onderzoeker zegt dat hij de besturing kan overnemen van bijvoorbeeld een Boeing vliegtuig dat op de automatische piloot vliegt, zonder dat de bemanning het in de gaten heeft. Hij zou de zuurstofmaskers boven de passagiersstoelen kunnen laten vallen en het vliegtuig tegen een ander vliegtuig kunnen laten crashen. De meeste vliegtuigsystemen zijn kwetsbaar voor deze hack.

De hack voerde Teso uit met een Samsung Galaxy-smartphone en de speciale app PlaneSploit. Gelukkig wordt PlaneSploit niet beschikbaar gemaakt voor het publiek.

D66 Kamerlid Wassila Hachchi kondigt donderdag aan Kamervragen te stellen aan staatssecretaris Wilma Mansveld die verantwoordelijk is voor Luchtvaart. De Europese luchvaartorganisatie EASA zou werken aan de verbetering van het huidige systeem, maar dit zou pas binnen 20 jaar worden uitgerold.

Via: Computerworld

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten