Uitvinder van de muis overleden

Douglas Engelbart is op 88-jarige leeftijd overleden. De uitvinder heeft diverse ict-uitvindingen op zijn naam staan, waaronder de muis en de grafische gebruikersinterface. Engelbart had wel twintig patenten op zijn naam staan en stierf dinsdagnacht in zijn slaap.

Eén van de grootheden uit de historie van ict is niet meer. De 88-jarige Douglas Engelbart stierf dinsdagnacht in zijn slaap. De ict-uitvinder vond in 1968 de computermuis uit. Het prototype van deze eerste muis maakte hij al in 1963. In 1968 bracht hij hem uit en in 1970 verwierf hij het patent voor de computermuis. Engelbart’s muis werkte nog niet met een bal, maar met wieltjes. Het Duitse Telefunken vond de eerste muis met bal uit.

Engelbart’s collega’s hebben de naam ‘mouse’ verzonnen, omdat zij zijn vinding mede door de draad (staart) op een muis vonden lijken. De muiscursor werd in eerste instantie ‘bug’ genoemd, maar die term heeft een hele andere betekenis gekregen zoals we nu weten.

Naast de muis heeft Engelbart de grafische gebruikersinterface, netwerksoftware, hypertext en teleconferencing verzonnen. De grafische gebruikersinerface had al vensters. Apple en Microsoft pasten dit idee later toe in hun besturingssoftware. In 1969 was Engelbart ook nog eens betrokken bij de ontwikkeling van Arpanet. Dat is de voorganger van het internet zoals we het nu kennen.

Engelbarts werk is gelukkig niet onopgemerkt gebleven door de maatschappij. Hij kreeg bijzonder veel onderscheidingen voor zijn werk, zoals de National Medal of Technology in 2000 en de Lovelace Medal van British Computer Society in 2001. Ook kreeg hij een speciale onderscheiding van het museum voor computergeschiedenis in Mountain View in 2005.De allereerste computermuis

De allereerste computermuis

Geschreven door: Chris Broesder op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: Muis, Uitvinder, Gui, douglas engelbart