Ransomware: Wat je moet weten over gijzelsoftware

Ransomware is een steeds groter wordend probleem waar je veel last van kunt hebben. Veel ransomware gijzelt je pc of je bestanden, waarbij je diep in de buidel moet tasten om je bestanden terug te krijgen. Toch is er nog veel onduidelijk of onbekend over ransomware, dus is het tijd om al het nieuws dat we de laatste tijd schreven eens onder elkaar te zetten.

Ransomware in allerlei soorten en maten

Er zijn nogal wat verschillende soorten ransomware, maar in de basis werken ze allemaal hetzelfde: ze zorgen ervoor dat je bepaalde taken op je pc niet meer kunt uitvoeren tot je je portemonnee trekt, en zelfs dan is het verre van zeker dat de blokkade opgeheven wordt.

Sommige versies richten zich speciaal op je NAS of thuisnetwerk, zodat al je apparaten vast komen te zitten. Andere laten je in een blikken schreeuwstem weten dat je bestanden gekaapt zijn, en weer anderen doen zich voor als porno-app om bij zoveel mogelijk mensen binnen te komen. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt ook gedreigd met het openbaar maken van de gegijzelde gegevens.
 

Android, iOS en OS X

Ransomware richt zich allang niet meer alleen op de pc. Android is inmiddels ook een gewild besturingssysteem om malwarecodes op los te laten, helemaal nu Google's OS met het Material Design simpel na te bouwen is. Ook is het installeren van apps een buiten de officiële Play Store om een fluitje van een cent, omdat veel mensen die functie aan laten staan in hun systeem.

© PXimport



Ransomware op Android kan er redelijk geloofwaardig uitzien.

Maar ook Macs worden niet ontzien. Eigenlijk is iOS het enige veelgebruikte systeem dat niet onder vuur ligt, door de hoge beveiligingsmuren die Apple om de App Store heen bouwt - al is het waarschijnlijk ook een kwestie van tijd voor dat gaat gebeuren.
 

Oranje boven

Nederland speelt aan beide kanten van de streep een grote rol op het gebied van ransomware. Aan de ene kant worden nu en dan landgenoten opgepakt voor betrokkenheid bij het maken of verspreiden van gijzelsoftware. Gelukkig is er ook een meer glimmende kant van de medaille: het Nederlandse OM werkt met succes samen met Kaspersky om slachtoffers van de bekende ransomware CoinVault te helpen hun bestanden weer terug te krijgen.
 

Fixes en oplossingen

Maar het is niet alleen maar kommer en kwel. Malwarejagers als Kaspersky hebben ransomware hoog op hun to do-lijstjes staan, en er komen steeds meer ontsleuteltools voor specifieke soorten ransomware. En met een beetje mazzel, zoals bij TrueCrypter, zit de code zo slecht in elkaar dat de ransomware zichzelf onschadelijk maakt.

© PXimport


Niet alle ransomware zit waterdicht in elkaar, maar Truecrypter slaat alles.

Vooraf kun je natuurlijk ook een hoop doen. Zorgen dat alle, maar vooral je beveiligingssoftware up-to-date is bijvoorbeeld. En een goede back-up maken is altijd een goed idee. Hier vind je vijf tips tegen besmetting met ransomware. En als dat nog niet voldoende is, hebben de collega's van Computer!Totaal ook nog een paar goede tips voor als het te laat lijkt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten