Politie moet software-achterdeurtjes niet openbaar maken

Het kabinet wil dat de politie niets bekend maakt over zogeheten achterdeurtjes en beveiligingslekken in software en besturingssystemen. De politie gebruikt deze namelijk om computers van criminelen te hacken.

Het kabinet werkt al enige tijd aan een nieuwe Wet computercriminaliteit, waarin zou worden vastgelegd dat de politie computers van criminelen mag hacken, ook al vallen dergelijke handelingen onder computercriminaliteit.

Zero Day-lekken

De politie wil vooral gebruik maken van zogeheten Zero Day-lekken. Dit zijn beveiligingsproblemen in software en hardware waarvan de fabrikant zelf nog niet op de hoogte is. Zulke lekken worden regelmatig op internet gepubliceerd door hackers.

Geheimhouding

Het kabinet wil nu dat de politie langer wacht met het melden van deze lekken, zodat deze langer 'misbruikt' kunnen worden om in te dringen in computers van criminelen. Het probleem is echter dat de software ook kwetsbaar blijft voor de gewone burger, die niets van doen heeft met criminaliteit. Ook gewone hackers kunnen op die manier inbreken op computers, en bijvoorbeeld ransomware installeren.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: hack, politie