Over de grens webshoppen wordt goedkoper

De EU gaat nieuwe regels opstellen waardoor het makkelijker en goedkoper moet worden om in een ander EU-land aankopen bij een webshop te doen.

Webshops mogen nu nog verschillende prijzen rekenen voor kopers die in een ander land een aankoop via een winkel doen. Met de nieuwe EU-regels mogen de prijzen echter niet meer hoger liggen dan een aankoop in het EU-land zelf. De verzendkosten kunnen nog wel verschillen.

Geoblocking

Momenteel mogen webwinkels andere - lees: hogere - prijzen rekenen voor kopers die zich niet bevinden in het EU-land waar de webshop is gevestigd. Volgens de EU - waar vrije handel van verkeer en goederen juist hoog in het vaandel moeten staan - is dit een vorm van discriminatie.

Een aantal EU-landen wil geoblocking - waarbij de regio afhankelijk is van het aanbod dat wordt getoond - ook afschaffen voor on demand videodiensten. Nu krijgen bezoekers in diverse EU-landen onderling een ander aanbod van videocontent te zien, bijvoorbeeld bij Netflix. Daarvoor zouden ook aparte regels voor in de maak zijn.

Het is het plan om de nieuwe regels in 2017 in werking te laten treden, wanneer Malta voorzitter is van de Europese Unie.

Extra handelingen creditcard

Het nieuws komt enkele dagen nadat de gezamenlijke banken in de EU juist extra beveiligingsmaatregelen introduceerden, waarbij alle betalingen met creditcards vanaf 10 euro extra geverifieerd moeten worden. Volgens creditcardmaatschappij Visa kan dit leiden tot tot minder digitale aankopen, omdat de drempel voor online betalingen hoger wordt.

Bron: Europese Unie

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: eu, webwinkel, shoppen