Opvouwbare smartphone kopen? Dit zijn je keuzes

© PXimport

Opvouwbare smartphone kopen? Dit zijn je keuzes

Geplaatst: 3 april 2020 - 07:18

Aangepast: 17 november 2022 - 08:58

Laura Jenny

In 2020 begint de vouwbare smartphone steeds meer tot de gevestigde orde te behoren. We kijken naar vier voorbeelden die nu of zeer binnenkort verkrijgbaar zijn. Wil je een opvouwbare smartphone kopen, dan zijn dit enkele keuzes.

Motorola Razr

 

© PXimport

De Motorola Razr kwam later uit dan gepland omdat er volgens de fabrikant teveel vraag naar zou zijn. Uiteindelijk is het toestel nu toch op de markt. Bijzonder aan de Razr is dat deze hypermoderne telefoon eigenlijk teruggrijpt naar het verleden. Motorola is altijd al bekend geweest van ‘klaptelefoons’ en opvallend aan de nieuwe Razr is dat deze horizontaal vouwt. De meeste vouwtelefoons die uitkomen of nog in de conceptfase zitten, hebben een verticale vouw. De Razr ligt hierdoor meer in de hand als een oesterschelp.

Het toestel is voorzien van Android 9.0 met de Retro Razr-schil eromheen. Daarnaast heeft Motorola Razr een 6,2 inch OLED-scherm (21:9) van plastic aan de binnenzijde gecombineerd met een 2,7 inch display aan de buitenkant om meldingen te tonen wanneer het toestel is gesloten. Dankzij de Qualcomm Snapdragon 710-chip met 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslag is het een telefoon die dagelijkse dingen prima moet kunnen doen. De batterijen hebben samen echter een capaciteit van slechts 2510 mAh, waarmee je mogelijk minder dan een dag kunt doen. Foto’s maken kan met de 16 MP-lens aan de buitenzuide en de 5 MP-lens aan de binnenzijde.

Samsung Galaxy Z Flip

Z Flip

© PXimport

Waar Motorola Razr bij aankondiging in november nog heel bijzonder was met zijn horizontale vouw, kwam Samsung een maand geleden met de Galaxy Z Flip. Deze telefoon is ook een oester-achtig model, voorzien van een hybride glaslaag genaamd Infinity Flex. Het is voor het eerst dat we een commerciële vouwtelefoon zien van glas, want tot nu toe gaat het meestal om plastic. Het scherm is groter dan dat van Razr. Het is 6,7 inch AMOLED (21:9), met een extern display van 1,1 inch aan de buitenkant om notificaties te tonen.

Het besturingssysteem van de Samsung Galaxy Z Flip is Android 10 met Samsung’s One UI 2. De telefoon is ook iets zwaarder qua kunnen. Met een Qualcomm Snapdragon 855+-processor en 8 GB werkgeheugen en 256 GB opslag is het een telefoon die net even sneller is. Hij gaat ook iets langer mee met de twee batterijen die samen op 3300 mAh uitkomen. Foto’s maken kan met de twee camera’s op de achterkant van het toestel (tweemaal 12 MP) en een selfiecamera van 10 MP.

Samsung Galaxy Fold

 

© PXimport

Dat brengt ons echter ook bij de andere Samsung uit dit artikel, eentje die niet zo goed is ontvangen. Samsung Galaxy Fold verscheen vorig jaar, maar de officiële release moest worden uitgesteld nadat o.a. de beschermlaag te makkelijk los kwam. Hierdoor werd de Samsung Galaxy Fold onbruikbaar. Uiteindelijk is het toestel officieel op de markt gekomen in september 2019. Het vouwt verticaal naar een tabletscherm van 7,3 inch.

De Fold draait op Android 9.0 met de Samsung-schil erover. Het heeft twee displays: een kleine van 4,6 inch aan de voorkant en als hij opengeklapt is dus die van 7,3 inch. Er zit een Qualcomm Snapdragon 855-chip in met 12 GB werkgeheugen en 512 GB opslag. Kortom, het toestel is stukken krachtiger en sneller dan de bovenstaande twee. Zeker door de batterijen die samen 4380 mAh zijn. Daarmee kom je de dag goed door. Galaxy Fold heeft drie camera’s aan de achterzijde ( tweemaal 12 MP en eenmaal 16 MP), plus een 10MP-camera als hij gevouwen is en nog een 10 MP-selfiecamera met daarnaast een dieptesensor.

Huawei Mate Xs

 

© PXimport

Huawei’s eerste vouwbare toestel was de Mate X, maar deze is nooit officieel in Nederland verkrijgbaar geweest. Dat geldt wel voor de aankomende vouwbare telefoon Huawei Mate Xs. Het toestel heeft een 8 inch OLED-scherm als hij is uitgevouwen, en anders een hoofdscherm van 6,6 inch en een tweede scherm van 6,3 inch. Met een werkgeheugen van 8 GB en 512 GB opslag functioneert het toestel zeer goed. Er zitten bovendien flinke camera’s op. Drie stuks maar liefst: 40MP, 16MP en 8MP. De batterij heeft een capaciteit van 4500 mAh, waarmee je zeker een dag voort kan.

Met een Huawei Kirin 990 5G-chip en het besturingssysteem Android 10 met Huawei-schil EMUI 10 erop, moet het toestel in principe klaar zijn voor de toekomst. Een zwaarwegend nadeel is dat deze telefoon geen Google Services kan gebruiken. Dat betekent niet alleen dat Google Maps, Gmail en Play Store ontbreken. Veel apps die van de locatiediensten van Google gebruikmaken werken ook niet naar behoren. Erg jammer, want Huawei Mate Xs is verder een goed voorbeeld van wat vouwbare telefoons nu werkelijk kunnen. Als je het budget er voor hebt, tenminste.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten