Ontwikkelaars bouwen anonieme en versleutel Skype-kloon

Een groep ontwikkelaars bouwt een nieuwe app waarmee gebruikers veilig kunnen internetten en chatten. Het gaat om een protocol genaamd Tox, waarmee onder meer een applicatie is gebouwd die precies op Skype lijkt.

Volgens de ontwikkelaars kwam het nieuwe protocol aan het licht door de onthullingen van Edward Snowden. Ze gingen aan de slag met het Tox-protocol, wat gebouwd is uit verschillende andere openbare protocollen zoals dat van Bittorrent.

Skype-kloon

Op basis van het protocol kunnen applicaties worden ontwikkeld, wat het meest prominent naar voren komt uit een applicatie genaamd uTox, een chat- en VoIP-client die erg veel weg heeft van Skype. Met uTox kunnen gebruikers volledig anoniem en versleuteld chatten met andere gebruikers. Die moeten worden toegevoegd door publieke en privé-sleutels.

Scepsis

Er bestaat wel enige scepsis over het programma, want de makers ervan leerden elkaar kennen op 4chan, een site die er berucht om staat internetgebruikers te hacken en te 'doxen' (persoonlijke informatie te achterhalen en online te zetten). Volgens de ontwikkelaars is dat natuurlijk onzin, en hebben zij inmiddels hun code ook op sites als Reddit en GitHub gezet zodat iedereen met het protocol aan de slag kan.

Progressie

Zodra de code goed genoeg is bevonden, wordt die publiek gemaakt, zeggen de ontwikkelaars. Hoe lang dat nog duurt, is niet bekend. De progressie is in de gaten te houden via Tox.im of via Twitter.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten