Moxie Marlinspike van Signal is even opvallend als zijn naam

Moxie Marlinspike? Heet de man achter Signal echt zo? Het is meer een naam voor het hulpje van de schurk in een James Bond-film. En dan dat kapsel! Op zichzelf heeft Marlinspike geen opvallend hoofd met haar, tot je die dreadlocks op de achterkant van zijn hoofd ziet die wel een meter naar beneden hangen.

De bedenker van de messaging-app Signal is een wandelende contradictie. Maakt een levensvulling én een broodwinning van het verborgen houden van informatie via encryptie – een godsgeschenk voor de privacy. Maar is dankzij die naam en dat uiterlijk een verschijning die je nooit vergeet. En doet in interviews over die naam zo geheimzinnig (‘dat is niet zo interessant’) dat je extra nieuwsgierig wordt.

Dus for the record, zijn geboortenaam is volgens Wikipedia Matthew Rosenfield. Een marlinspike is een instrument dat zeelieden gebruiken om touw te splitsen. Dit houdt mogelijk verband met Moxies liefhebberij: zeezeilen. Over de voornaam Moxie heb ik niets kunnen vinden. Volgens Moxie noemen mensen hem al zo zolang hij zich kan herinneren. Dat vindt MM dus niet interessant, maar hij vindt het erg belangrijk dat we deze dingen niet weten.

Mocht het bovenstaande negatief klinken – dat is niet de bedoeling. Marlinspike heeft met Signal en het onderliggende OpenWhisper-protocol een wereldprestatie geleverd. Dankzij hem kunnen miljarden mensen communiceren zonder te worden afgeluisterd. Het protocol wordt door Whatsapp en Facebook Messenger gebruikt, waardoor hun berichten alleen voor verzender en ontvanger te zien zijn en niet voor de aanbieder van de dienst.

Terwijl Facebook en Whatsapp (ook van Facebook) wel registreren wie met wie praat, zorgt de app Signal ervoor dat dit bedrijf ook die informatie niet heeft. Daarom is Signal beter voor de privacy, al heb je weinig aan een messaging-app die niet wordt gebruikt door je vrienden.

Media has no description

© PXimport

Voor de gewone man

Is Signal daarmee ideaal gereedschap voor criminelen? Uit verschillende online interviews kun je halen hoe MM daarover denkt. Voorheen was encryptie van berichten vooral weggelegd voor mensen die de voorloper PGP aan de praat kregen. Daar moest je erg gemotiveerd voor zijn en dat gold bijvoorbeeld voor privacyridders én criminelen. ‘Signal is dus vooral een uitkomst voor gewone mensen, die pas encryptie gebruiken als het makkelijk genoeg is.’ Bij een andere gelegenheid zegt MM met onderkoelde humor: ‘Vijf jaar geleden werd ons gevraagd: Wat als terroristen dit gaan gebruiken? Nu is de vraag meestal: Wat als politici dit gaan gebruiken?’

Hij is trots op zijn geesteskind. ‘Wij zorgen ervoor dat messaging doet wat de gebruiker wil. Hij wil dat de geadresseerde zijn bericht ziet, niet Facebook, de overheid of de geheime dienst.’ En bedrijven als Facebook, die het door zijn werk moeten doen met minder data om geld mee te verdienen, moeten eigenlijk blij zijn, meent hij: ‘Data zijn een risico. Je kunt ze verliezen en dan heb je een probleem. Het is beter voor bedrijven om zo weinig mogelijk data te hebben.’

Tekst: Herbert Blankensteijn

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten