Lexmark stopt met inkjetprinters

Lexmark stopt met het ontwikkelen en produceren van inkjetprinters. Op termijn kost dat 1700 banen. Wel blijft het bedrijf inktcartridges voor bestaande printers leveren.

Lexmark gaat zich toeleggen op software voor beeldverwerking en documentbeheer. Hier valt veel meer aan te verdienen. Lexmark wil de ongeveer 1000 patenten die betrekking hebben op de inkjetprintertechnologie verkopen. Al eerder heeft het bedrijf ruim 600 man ontslagen die bij de productie van inktcartridges betrokken waren.

Het is momenteel een slappe tijd voor alle printerfabrikanten. De totale markt van inkjetprinters is in het afgelopen kwartaal 13 % gekrompen. De komst van smartphones en tablets heeft de behoefte om documenten af te drukken een stuk kleiner gemaakt.

Lexmark, ooit een afdeling van IBM heeft het geld verdienen met (dure) inktcartridges zo ongeveer uitgevonden, door als een van de eersten inkjetprinters te verkopen onder de prijs van een nieuwe set cartridges, die tot de duurste in de markt gerekend kunnen worden. Lexmark stopt de fabricage in 2015. Waarschijnlijk kunnen we nog wel wat uitverkopen verwachten.

Lexmark is niet heel groot op de printermarkt. Canon, Epson en HP bedienen ongeveer 90% van de inkjetprintermarkt. Lexmark blijft wel laserprinters maken. Lexmark-printers werden de afgelopen jaren soms ook als Dell- en Kodakprinters verkocht. Kodak heeft onlangs aangegeven als printerleverancier verder te willen gaan. Wellicht zit hier nog een dealtje in het verschiet?

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten