Krachtige accu gaat drie keer zo lang mee

Wetenschappers van de University of Southern California (USC) hebben een accu ontwikkeld die drie keer zoveel energie opslaat en binnen tien minuten kan worden opgeladen. Dit product kan binnen twee tot drie jaar op de markt verschijnen.

Het onderzoek naar een krachtige accu onder leiding van professor Chongwu Zhou is afgelopen januari gepubliceerd in Nano Research, meldt de USC. De accu die de USC heeft ontwikkeld is van het type lithium-ion en gebruikt poreuze silicium nanodeeltjes. Door het gebruik van silicium worden veel betere prestaties bereikt dan bij de traditionele accu's die met grafiet werken. De accu kan drie keer zoveel energie opslaan als vergelijkbare ontwerpen die op grafiet zijn gebaseerd. Opladen kan zeer snel binnen 10 minuten. De nieuwe accu is toepasbaar voor uiteenlopende producten, van mobiele telefoons tot hybride auto's.

Het wetenschappelijk onderzoek naar het gebruik van silicium heeft lange tijd in beslag genomen. Dit materiaal is goedkoop en heeft in potentie een hoge capaciteit. Een van de problemen die de wetenschappers echter moesten overwinnen was dat het silicium snel onbruikbaar werd doordat het steeds brak tijdens het opladen en ontladen van de accu. Tijdens het opladen zwelt het silicium op, om tijdens de ontlading weer te krimpen. Door het silicium poreus te maken breekt het veel minder snel en is dit probleem opgelost.

Levensduur
De wetenschappers zullen de accu echter nog wel moeten verbeteren voordat deze in massaproductie kan worden genomen. Zo laat de levensduur nog te wensen over. Hij kan op dit moment slechts 200 keer opnieuw worden opgeladen. Ter vergelijking: traditionele lithium-ion batterijen kunnen gemiddeld tot 500 keer worden opgeladen. Het toekomstige onderzoek zal zich richten op de verdere verbetering van de levensduur van de accu.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten