Koningslied gaat door ondanks stortvloed kritiek op sociale media

De stortvloed aan kritiek op het koningslied werd John Ewbank teveel. Hij trok het terug, begeleid door een brief op Facebook. Het Nationaal Comité Inhuldiging zegt nu dat het lied gewoon wordt gezongen op 30 april.

 

Het aantal positieve reacties op het lied zou de negatieve reacties overstijgen. Toch waren die negatieve reacties via met name Twitter en Facebook de reden dat John Ewbank er geen zin meer in had. De toon van de reacties stuitte de componist tegen de borst. Via diezelfde social media liet Ewbank weten te stoppen met het lied:



Geachte landgenoten,



Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn twitter account te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee. 'Ga je begraven in schaamte, de hoogste boom is nog te goed voor je, je moet mild worden gestenigd en je verdient de brandstapel voor het schrijven van het slechtste nummer ooit en het land internationaal voor schut te hebben gezet' - een kleine greep uit de verwensingen die mij de afgelopen anderhalve dag ten deel vielen. Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen.



Excuses aan hen die het met mij wel een gepast lied vonden, die bijgedragen hebben aan de totstandkoming en aan hen die mij op een nette of grappige manier hebben laten weten dat zij liever wat anders hadden gehoord, maar ik trek hierbij het Koningslied terug en wens u allen heel veel plezier met het zingen van: 'Zo mooi als jij' van de 3Js, 'het Koninginnelied' van RTL Boulevard, 'Je bent een Koning' van 2 Utrechtse studenten, '10.000 reasons' van Matt Redmann, 'Jij en ik onder de zon' in het overleden drents van Nico Dijkshoorn of het lied dat Sylvia Witteman, Johan Vlemmix en Giel Beelen gaan produceren in al hun wijsheid van muziek en de nederlandse taal.



Met vriendelijke groet,

John Ewbank

 

Verbroedering door Koningslied ver te zoeken

Het lied gaat nu dus toch door na goed overleg van het comite met de NPO en John Ewbank. Ook het concert in Ahoy zal gewoon doorgaan. De tientallen bekende Nederlanders die het lied in de videoclip zingen, staan nog steeds achter het Koningslied en wilden ook doorgaan met het lied. Doel van het Koningslied was verbroedering maar lezen we de reacties op social media dan is er van verbroedering weinig sprake. 

De videoclip op YouTube is ruim 411.000 keer bekeken en werd door 3.628 mensen als ‘niet leuk’ bestempeld tegenover 2.325 die het wel leuk vonden.

 

Nationaal Comité Inhuldiging: Koningslied was moeilijke opgave

Het Nationaal Comité Inhuldiging steekt de hand ook in eigen boezem door toe te geven dat het proces om tot de tekst van het Koningslied te komen, te ingewikkeld was. Nederlanders konden zinnen opsturen die gebruikt konden worden in het lied. "Achteraf gezien constateert het comité dat het een moeilijke opgave is gebleken om in een kort tijdsbestek recht te doen aan zoveel bijdragen", stond eerder in een persbericht van het comité te lezen.

Maar zoals Joop van den Ende ook aangeeft:  'Ik hoop dat we beseffen dat we hier praten over een liedje en dat er die dag belangrijker dingen gebeuren.'

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten