Intel op weg naar schikking met FTC

Intel stevent af op een schikking met de Amerikaanse Federal Trade Commision (FTC). Hiermee moet dan een einde komen aan het grote onderzoek naar de beschuldigingen van illegale handelspraktijken van Intel in relatie tot zijn concurrenten. Voorlopig heeft Intel uitstel weten te bewerkstelligen van het onderzoek.
Tot 22 juli wordt er door het FTC en Intel geprobeerd tot een akkoord te komen over deze zaak. Intel wil hiermee en rechtszaak voorkomen die in september gepland staat.

Intel staat al langer onder druk van de mededingingsautoriteiten in diverse landen, als gevolg van de vermeende dubieuze wijze van zakendoen. Intel zou pc-fabrikanten en handelaren onder druk zetten, om geen producten van de concurrentie als AMD en Nvidia te gebruiken of verkopen. Met AMD heeft Intel ondertussen al een overeenkomst gesloten, waarmee AMD afziet van gerechtelijke stappen. Door de Europese commissie is Intel al veroordeeld tot een boete van ruim 1 miljard euro. Hiertegen is Intel in beroep gegaan.

Ondertussen loopt er ook nog een geschil met Nvidia over het gebruik van licenties en het wel of niet mogen produceren van chipsets door Nvidia op basis van deze licenties. De FTC heeft ook deze kwestie in onderzoek.

Het gaat de FTC niet om het opleggen van boetes. De FTC streeft naar maatregelen die de concurrentie moet bevorderen, zoals het verbieden van kortingen. Ook zou Intel licenties aan anderen moeten verstrekken.

Geschreven door: Ger Elskamp op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: