Hoe oude games opgeknapt worden door emulatie

© PXimport

Hoe oude games opgeknapt worden door emulatie

Geplaatst: 23 juli 2020 - 06:16

Aangepast: 25 november 2022 - 10:28

Redactie PCM

Na er jaren voor te hebben gezorgd dat oude games goed speelbaar zijn, zijn emulatormakers recent een nieuwe richting ingeslagen. Ze willen er nu ook voor zorgen dat die oude games er strakker uitzien en beter speelbaar zijn op moderne schermen. We delen wat voorbeelden met je.

Een van de voorbeelden is de experimentele Super Nintendo-emulator BSNES-HD. Deze kan sommige oude games ineens hd maken, zonder dat de gameontwikkelaar er iets aan hoeft te doen.Dat komt deels door een speciale chip die Nintendo vroeger gebruikte. Sommige games konden pseudo-3D-omgevingen laten zien met behulp van een truc genaamd Mode 7. Hierbij werden tweedimensionale vlakken vanuit een schuin perspectief getoond, waarbij de pixels op een speciale manier werden verwerkt. In BSNES-HD kunnen die Mode 7-gebieden ineens strak worden gerenderd, waardoor een game er modern uitziet. Onder andere Super Mario Kart ziet er hierdoor moderner uit.

Lees hier meer over de legaliteit van games emuleren.

Recente softwaretrucs in BSNES-HD maken het ineens mogelijk om sommige games in een breedbeeldresolutie af te spelen. Een belangrijke ontwikkeling, want Super Nintendo-spellen werden in het verleden allemaal voor oude beeldbuizen met een 4:3-verhouding gemaakt. De emulator berekent de kleuren van een game op basis van een modern palet in plaats van wat de Super Nintendo bood, waardoor games er kleurrijker uitzien.

Veel emulatoren van recente spelcomputers maken games automatisch al iets mooier. Spellen hierop zijn vaak 3D, waardoor een moderne pc ze met gemak kan opschalen naar een strakker, scherper beeld dan op het originele apparaat mogelijk was. Sommige games kunnen op slimme wijze alle 3D-modellen iets smaller maken, zodat je het beeld kunt oprekken voor een makkelijke breedbeeldoptie.

En dan zijn er nog emulatoren die met het nodige handwerk je games mooier maken. De populaire Wii- en GameCube-emulator Dolphin biedt de mogelijkheid om je eigen texturepaketten te maken voor games, zodat 2D-vlakken er op een modern scherm ook haarscherp uitzien. Fans hebben op die manier de klassieker Paper Mario and the Thousand Year Door bijvoorbeeld volledig hd gemaakt. Een flinke klus die ook een krachtige pc vereist om af te spelen, maar het resultaat is indrukwekkend.

Moderne extra's

De beperkingen van emulatie beginnen ook langzamerhand te verdwijnen. Gamers klagen al jarenlang dat games in emulatiesoftware een lichte vertraging hebben, waardoor Mario bijvoorbeeld een paar honderdste van een seconde later springt. Emulatiesoftware RetroArch gebruikt inmiddels software om je knopindrukken vooraf te voorspellen, waardoor de handelingen sneller worden verwerkt en een game beter reageert.

Veel oude games konden vroeger alleen op de bank gespeeld worden, simpelweg omdat online gaming nog geen gemeengoed was. Ook daar heeft emulatie verandering in gebracht. Moderne emulatoren hebben vaak een online multiplayeroptie waarbij je samen dezelfde game afspeelt en rechtstreeks data uitwisselt. Hierdoor voelt het als je de lokale multiplayeroptie speelt, terwijl je in werkelijkheid ver van elkaar afzit.

Sommige emulatoren ondersteunen zelfs een heus achievement-systeem. Het idee hierachter stamt van de Xbox 360 en wordt sindsdien in moderne games gebruikt: door speciale doelen te halen, kun je virtuele trofeeën winnen. De website RetroAchievements heeft een lijst van zulke prestaties voor oude games, die je kunt ontgrendelen door in te loggen in een ondersteunde emulator.

 

© PXimport

Emulatiehandhelds

Emulatie bestaat al decennialang, maar is de afgelopen jaren steeds meer in de schijnwerpers komen te staan. Dat is deels te danken aan de steeds compactere en goedkopere hardware die in de winkels ligt. Vroeger had je een krachtige pc nodig om games te emuleren, maar inmiddels kun je een Raspberry Pi van 35 euro omtoveren tot een emulatiemachine voor onder je tv. Accessoiremakers zoals RetroFlag maken zelfs behuizingen die je Pi omtoveren in een oude gameconsole, compleet met klassieke aan-uitknop.

Veel oude games zijn bovendien met gemak op je telefoon te emuleren, waardoor je altijd een verzameling van oude klassiekers met je mee kunt dragen. Met een clip van een paar euro kun je de telefoon op een Bluetooth-gamecontroller bevestigen, zodat je spellen op de traditionele manier kunt spelen.

In China groeit tegelijkertijd de markt voor bootleghandhelds. Het bedrijf Bittboy maakt bijvoorbeeld een draagbare spelcomputer die verdacht veel lijkt op de klassieke Game Boy. In plaats van een traditionele cartridge stop je er een microSD-kaart in, die je kunt vullen met roms om te emuleren. Deze handheld gaat voor slechts 40 dollar over de toonbank.

Er zijn inmiddels zoveel van dit soort officieuze emulatiehandhelds dat YouTube volstaat met vergelijkende video’s. Chinese fabrikanten proberen elkaar constant af te troeven om de beste goedkope zakspelcomputer te maken. De Bittboy neemt het bijvoorbeeld al jaren op tegen de iets compactere LDK Game, die ook verdraaid veel wegheeft van Nintendo’s Game Boy.

Toekomst van emulatie

Emulatie zorgt ervoor dat oude games nog jarenlang speelbaar zullen zijn, maar het is nog de vraag of onze huidige generatie spellen ooit goed geëmuleerd kan worden. We leven namelijk in een tijd van online gamediensten: de nieuwste Call of Duty’s en FIFA’s vereisen dat je met servers van de makers verbindt om alle functies van een game te kunnen gebruiken. En zelfs als je de game vlekkeloos emuleert, heb je er weinig aan als die servers niet langer online zijn.

Bij sommige oude online rollenspellen is het gelukt om de offline gehaalde servers na te bouwen, maar dat is een complexe taak die veel tijd in beslag neemt – en dat voor slechts één game. De kans is daardoor vrij groot dat dit bij veel moderne games nooit zal gebeuren: op termijn zullen ze waarschijnlijk verloren gaan.

Tekst: Bastiaan Vroegop

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten