Gratis ritjes in openbaar vervoer San Francisco na hack

Het openbaarvervoerbedrijf van San Francisco is slachtoffer geworden van een grote hack. Door de aanval op het systeem werden ticketautomaten uitgeschakeld en konden klanten gratis reizen.

Hackers hebben het ticketsysteem van het openbaarvervoerbedrijf compleet platgelegd. Reizigers kunnen geen kaartjes kopen en alle kaartautomaten zijn door het bedrijf offline gehaald. Diverse computers van het transportnetwerk toonden schermen met de tekst "You Hacked, ALL Data Encrypted. Contact for Key (cryptom27@yandex.com) ID: 681, Enter". Het domein yandex.com is een Russische e-maildienst, maar het is onduidelijk of Russische hackers achter de aanval zitten. De hacker eiste omgerekend € 66.000 euro.

Gratis reizen

In totaal zouden over het gehele netwerk meer dan 2000 kaartautomaten zijn gehackt. Klanten konden geen kaartjes kopen en alle toegangspoortjes tot het metronetwerk waren door het openbaarvervoerbedrijf opengezet. Zondag heeft het bedrijf alle systemen weer hersteld, werden de toegangspoortjes weer gesloten en moesten reizigers gewoon weer betalen voor hun ritjes.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Nieuws, Samenleving

Tags: hack, openbaar vervoer, ticket